KRITISK- Det er ikke noen vakker utvikling at organisasjoner, uansett begrunnelse, nekter å leie ut lokale til legitime, demokratiske bevegelser, mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

- Dansk indremisjon smisker for islam

Trykkefrihetsselskapet i Danmark får ikke låne lokalene til landets indremisjon på grunn av utlegging av Muhammed-tegninger.

Ytringsfrihetsorganisasjonen Trykkefrihedsselskapet, beskylder Indre Mission for å begå knefall for islam, etter å bli nektet leie av misjonens lokaler til møte om injurieturisme.

Organisasjonen fikk først klarsignal om å låne lokalet, men indremisjonen skal ha ombestemt seg etter å ha sett en Muhammed-tegning på selskapets nettsider. Misjons-organisasjonens generalsekretær Thomas Bjerg Mikkelsen, sier at de ikke vil ikke settes i forbindelse med det de kaller Trykkefrihedsselskapets «respektløse» kamp for ytringsfrihet.

- Vi driver et godt diakonalt arbeid blant nydansker, og mange av de 900 personene som får danskundervisning hos oss, er muslimer. De møter oss alltid med respekt, og derfor vil vi ikke ha selskapet innenfor dørene, hevder Mikkelsen, overfor Kristeligt Dagblad.

- Grov generalisering

Medlem av Trykkefrihetsselskapet og prest, Katrine Winkel Holm, kaller avslaget for grotesk, og peker på at arrangementet skulle handle om injurieturisme, som ikke er knyttet til islam.

- Likevel mener indremisjonen at vi per definisjon krenker mennesker med våre arrangementer. Det er en grov generalisering, mener hun.
Holm understreker at Trykkefrihetsselskapet ikke kunne eksistert, om alle gjorde som indremisjonen og nektet dem adgang.

- Da ville vi ikke hatt forsamlingsfrihet i Danmark, sier hun.

Demokratisk bevegelse

Generalsekretær for Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er også skeptisk til nektelsen.
- Det er ikke noen vakker utvikling at organisasjoner, uansett begrunnelse, nekter å leie ut lokale til legitime, demokratiske bevegelser, mener han.
Kokkvold mener at Trykkefrihetsselskapet i høyeste grad er en bevegelse med et demokratisk fundament.

- De står for selve forutsetningen for et demokrati, nemlig ytringsfriheten, sier han.
Kokkvold har imidlertid full respekt for organisasjoner som nekter å leie ut lokale til totalitære bevegelser, som fascister eller kommunister.

- For meg er det begrunnelsen for avgjørelsen som er viktig, om det er at man frykter terror eller om man respekterer menneskers tro, sier Kokkvold, som er usikker på hva som er årsaken til indremisjonens begrunnelse.

Han mener at misjonsorganisasjonen, og andre foreninger, har en selvfølgelig rettighet til å nekte utleie av lokalene.
- Men det betyr ikke at det er et riktig valg, legger han til.

Unødig provokasjon

Indremisjonsforbundets generalsekretær, Erik Furnes, presiserer at han ikke kjenner til detaljene i saken.

- Men generelt sett vil jeg be kristne organisasjoner om å ikke havne i en situasjon der de blir tatt til inntekt for å provosere muslimer. Misjonsmessig er det ulurt, mener han.

Furnes understreker muslimer og muslimske ledere gjerne må utfordres på de demokratiske spillereglene, men han vil ikke anbefale provokasjonslinjen.

Islamistmøte

Utleie-feiden er spesielt dagsaktuell i lys av at den islamistiske organisasjonen, Hizb ut-Tahrir, i helgen lånte Det Kongelige Bibliotek i København, for å arrangere møte om Afghanistan-konflikten. Hizb ut-Tahrir har uttalt at de støtter drap på vestlige soldater. Halvparten av den danske regjeringen demonstrerte fredag mot det omstridte møtet.DM