Republikanernes presidentkandidat Donald Trump vil støtte Israels krav om Jerusalem som udelt hovedstad. Foto: Reuters / NTB scanpix

Clinton og Trump lover støtte til Israel

Både demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og republikaneren Donald Trump lover fortsatt amerikansk støtte til Israel.

Søndag møtte begge de to presidentkandidatene Israels statsminister Benjamin Netanyahu, men uten at journalister fikk være til stede.

I møtet med Netanyahu sa Trump at han anerkjenner Jerusalem som Israels udelte hovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Trump anerkjenner at Jerusalem har vært den evige hovedstad for det israelske folk i over 3.000 år, og han understreket at USA, dersom han blir president, vil godkjenne et mandat i Kongressen om å anerkjenne Jerusalem som den udelte hovedstaden i Israel, heter det i en uttalelse fra Trumps valgkampapparat.

Netanyahu møte senere på dagen Hillary Clinton.

Tostatsløsning

– De to hadde en grundig diskusjon. Hun understreket at USA er avhengig av et sterkt og sikkert Israel, og hun bekreftet på nytt forpliktelsen til å opprettholde dette forholdet, heter det i en uttalelse fra Clintons valgkampapparat.

Clinton understreket sin støtte til den nye tiårige militæravtalen som er inngått mellom de to landene, og hun understreket videre sin motstand mot forsøk på boikott av Israel.

De to diskuterte også Iran, Syria-krigen og andre regionale utfordringer, inkludert en tostatsløsning for Israel og Palestina, heter det i uttalelsen.

Les også:

Rekord-debatt

Mandag barker Clinton og Trump sammen til den første av tre debatter. De enorme forventningene kan bety ny seerrekord. Amerikanske medier mener seertallene kan nå opp mot 100 millioner. Til sammenligning er det anslått at 226 millioner amerikanere kan stemme i valget 8. november.

For Clinton er det viktig å snu trenden fra de siste ukene, der Trump nesten har tatt igjen hennes en gang store forsprang på meningsmålingene, både nasjonalt og i de viktigste vippestatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Debatten ledes av stjernejournalist Lester Holt, som til daglig er nyhetsanker hos TV-kanalen NBC. Begge kandidater er godt i gang med å legge press på ham.

– Det er et falskt system. Lester er en demokrat. De er alle demokrater, sa Trump under et intervju med Fox News forrige uke.

Den påstanden stemmer ikke. Holt har vært registrert som republikansk velger siden 2003.

Les også
Presidentval i USA alltid avgjort – i Noreg
Les også
– Velkommen, skeptikere
Les også
Trumps kristne alibi
Les også
Bekjennelser fra en USA-venn
Les også
Måling: Trump leder i to vippestater