Redningsmannskap tar seg av en person som ble skadd i angrepet på Jinnah International Airport i Karachi. Foto: Reuters / NTB scanpix

Chaudry: – Håpløst å få fred i Pakistan

SV-politiker og norskpakistaner Akthar Chaudry (SV) mener de mange terrorepisodene i Pakistan er et resultat av dårlig politisk ledelse i landet.

Han har ingen tro på at situasjonen vil bedre seg med det første.

– Det pakistanske samfunnet er i fritt fall, og det tror jeg bare vil fortsette, sier Chaudry til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det største problemet i fredssamtalene er den politiske ledelsen, som han mener verken handler gjennomtenkt eller står samlet mot Taliban.

Utbredt ekstremisme

– Situasjonen med Taliban og ekstremisme er et resultat av unnfallenhet, manglende forståelse og visjoner. Ledelsen har ikke tatt tak, de har ikke skjønt rollen sin, de forstår ikke hvordan de skal lede samfunnet, hva de skal slå ned på, hva de skal gi rom til, hvordan de skal bygge samfunnet, sier han og er lite optimistisk med tanke på fortsettelsen. Chaudry påpeker at ikke engang det sivile samfunnet støtter politikerne sine.

– Ekstremismen har slått fullstendig rot i landet. Selv ofrene av terrorismen, støtter ekstremismen. Den politiske ledelsen må få det sivilsamfunnet med seg og ha dem i ryggen når de skal håndtere denne situasjonen. Det har de ikke i dag, sier han.

Mange terrorangrep

Natt til mandag kom det foreløpig siste angrepet i rekken av terrorangrep utført av Taliban i Pakistan. Målet var terminalen som brukes til frakt på flyplassen Junnah International Airport i Karachi. 28 personer ble drept i kampene, og ti av disse skal være terrorister.

Den pakistanske fløyen av Taliban, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), sier at angrepet var hevn for lederen Hakimullah Mehsud, som ble drept i et amerikansk droneangrep i november i fjor. Gruppen lover at angrepet bare er det første av mange som hevn for mange sivile som er drept i luftangrep. Likevel understreker TTP at de fortsatt er interessert i å sette seg ved forhandlingsbordet med pakistanske myndigheter. Forsøk på fredssamtaler mellom partene ble satt i gang i februar, men det har vært lite framgang.

Les også
Doble standarder og skrikende urettferdighet
Les også
Pakistans statsminister krever gransking av steining