Byrådet utsetter avvikling av sykehjemsprestene

Oslo byråd snur og freder sykehjemsprestene fram til neste jul.

- Vi opprettholder sykehjemsprestene ut 2016, men ordningen må endres, sier byrådssekretærMette Kolsrud til Dagen.

LES:Fjerner sykehjemsprestene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For en uke siden meldte Dagen at Oslo byråd foreslo å kutte støten til sykehjemsprestene som ansettes via Oslo bispedømme. Fra neste sommer ville 8,75 årsverk fordelt på 21 sykehjem forsvinne.

Etter massiv protest, har flertallet i bystyret nå snudd. Fredag besøkte byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen og rødgrønne medlemmer av finanskomiteen i Oslo kommune Akerselva sykehjem for å fortelle at bystyret ikke vil vedta kuttet på 2,7 millioner kroner til sykehjemsprestene i 2016.

Gleder seg

– Jeg er veldig fornøyd med at byrådet snur og opprettholder tilbudet om sykehjemsprester i Oslo, sier Gard Sandaker-Nielsen.

Onsdag gikk han ut i Dagen og refset byrådet for å kutte sykehjemsprestene.

Sandaker-Nielsen er med i Oslo Aps representantskap, Oslo bispedømmeråd, og sitter i en rådgivningsgruppe for kirke-, utdanning- og forskningskomiteen påStortinget.

Vil endre ordningen

Men kuttet vil bli gjennomført for de tre påfølgende årene.

Byrådet vil gå gjennom ordningen, som ble opprettet 1985, og helst få på plass en ordning til 2017.

– Selve systemet rundt ordningen må endres. Nå er sykehjemsprestene et tilskudd til bispedømmerådet uten rapporteringsplikt, sier Kolsrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor snur dere om saken nå?

– Vi har opplevd et behov for å videreføre ordningen til vi har evaluert den. Men vi trenger en ordning som tar hensyn til bredden i befolkningen.

Byrådssekretæren sier de har fått reaksjoner fra ulikt holdt og at det har vært mye diskusjon på internett om at de ville kutte tilbudet fra sommeren av.

Sandaker-Nielsen er enig i at ordningen med sykehjemsprester bør evalueres, fordi det vil vise behovet og hvordan tjenesten fungerer.

– Kanskje en gjennomgang vil vise at det er behov for en justering, men etter denne runden er jeg trygg på at byrådet og bystryet vil fortsette å finansiere sykehjemsprester i Oslo, sier han.

Spissere profiler

Torsdag sa byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen, at hun ønsker seg sykehjem med spesielle profiler.

–  Det vil gjøre det enklere for de som har spesielle behov, for eksempel for å praktisere sin tro, sa Thorkildsen tilVårt Land.

– Betyr dette at byrådet vil åpne for muslimske, kristne og ateistiske sykehjem, Kolsrud?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er veldig i startfasen og har ikke kommet så langt, men vi må ha et bredere perspektiv enn det. Det er mange områder et sykehjem kan få en tydelige profil på. I stedet for å velge privat eller offentlig, kan sykehjemmene ha ulikt innhold. Vi må involvere brukere og ansatte og se hvilke tema de ønsker seg, sier byrådssekretæren.

– Er det nok med ett år for å evaluere ordningen og komme opp med en ny ordning?

– Slik det ser ut nå, kan det la seg gjøre.