BRUDD: PLO ber De palestinske myndigheter (PA) å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel. Samarbeidet har hindret en rekke terroraksjoner ved å arrestere jihadister før de kunne gjennomføre sine terrorplaner. Bildet fra Hebron i mai 2014 der palestinske og israelske sikkerhetsstyrker stanser en gruppe demonstranter etter fredagsbønnen.

Bryter samarbeidet om sikkerheten

PLO ber De palestinske ­myndigheter (PA) bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel fordi Israel holder tilbake skattepenger til palestinerne.

Det var i et møte i PLOs Sentralkomité i Ramallah torsdag kveld at vedtaket om å straffe Israel kom. Flere representanter tok til orde for at PA må gå til drastiske tiltak som svar på at Israel ikke utbetaler skattepenger til palestinerne fordi PA har søkt om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Noen krevde at PA må bryte både de politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige forbindelser med Israel, mens andre ba PA bryte alle avtaler de har inngått med Israel. Palestinernes motstand mot å anerkjenne Israel som en jødisk stat ble også understreket.

– President Mahmoud Abbas, som er leder i PLOs Eksekutivkomité, vil trolig ikke gjennomføre vedtaket med det første, skriver avisen Haaretz. De viser til at både USA og EU har lagt stort press på Abbas om ikke å forverre forholdet til Israel nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Overraskende

Vedtaket kommer samtidig med at Israel den siste tiden har innført en rekke lettelser for palestinere både på Vestbredden og i Gazastripen. På grunn av det kommende valget i Israel 17. mars har Israel likevel ikke vært villig til å omgjøre frysingen av palestinske skattepenger som de har holdt tilbake siden januar i år. De sterke reaksjonene fra PLO-møtet i Ramallah kommer derfor noe overraskende på israelske myndigheter som nøler med å kommentere utspillet.

Israels pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Emmanuel Nashon, sier til Dagen at PLOs råd om å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel er et pålegg som PLO har gitt De palestinske myndigheter, men som det gjenstår å se om PA vil gjennomføre.

– Den israelske regjeringen avventer hva PA vil gjøre. Derfor er det for tidlig for Israels regjering å uttale seg om saken. Vedtaket vil mest sannsynlig bli kommentert på regjeringsmøte søndag, sier Nashon til Dagen.

Flere lettelser

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag lettet Israel restriksjonene på salg av varer fra Gaza. Palestinere i Gaza har ikke kunnet markedsføre sine varer i Israel siden Hamas overtok styret i et blodig kupp i 2007. Innføring av tomater og eggplanter fra Gaza til Israel og siden utviding av dette til flere jordbruksprodukter, er det første unntaket fra importforbudet.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Onsdag lovet koordinator for administrasjonen i de okkuperte områdene, Joav Mordechai, å doble innføring av ferskvann til Gaza, og forrige uke ga statsminister Benjamin Netanyahu grønt lys for å knytte den nye palestinske byen Rawabi til det israelske vannledningsnettet. Dermed kan arbeidet med byen fortsette og de første innbyggerne flytte inn i løpet av mai måned.

Viktig samarbeid

Ingen av disse tiltakene har gjort inntrykk på PLO-delegatene i Ramallah som råder PA å bryte alt sikkerhetssamarbeid med Israel. Samarbeidet har ført til at en rekke terrorister er blitt arrestert både i Jerusalem og på Vestbredden mens de planla terroraksjoner mot israelske mål. Flere Hamas-aktivister er også arrestert på Vestbredden av de palestinske sikkerhetsstyrkene på grunn av det nære samarbeidet med israelske sikkerhetsstyrker. Sikkerhetssamarbeidet har vært en av de viktigste grunnene til sammenbruddet i forholdet og fiendskapet mellom Hamas og Fatah.

Les også
Fire kvinnelige politibetjenter påkjørt i Jerusalem
Les også
Økende antisemittisme utfordrer selvbildet
Les også
Netanyahu fikk stående applaus i Kongressen
Les også
Israels ambassadør: – Antisemittisme og islamofobi to sider av samme sak
Les også
Stakk kjepper i Obamas hjulOmstridt tale