Et skilt som viser at butikken er stengt henger utenfor bokhandelen Causeway Bay i Hongkong. Fem av de ansatte i bokhandelen, som spesialiserer seg på Kina-kritiske utgivelser, er savnet. Foto: Tyrone Siu / REUTERS / NTB scanpix

Britene bekymret for savnede bokhandlere i Hongkong

En av de fem ansatte som er savnet fra en bokhandel som spesialiserer seg på Kina-kritiske utgivelser i Hongkong, er britisk, opplyser Storbritannias ambassade.

En talsmann for ambassaden i Beijing sier tirsdag at Storbritannia er dypt bekymret over rapportene om at flere ansatte i bokhandelen er forsvunnet eller pågrepet.

Storbritannia har innstendig bedt myndighetene i Hongkong og Kina om å bidra til å finne ut hvor den britiske statsborgeren befinner seg, heter det i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvinningene har skapt frykt i Hongkong for at kinesiske myndigheter i det skjulte har gått til aksjon mot bokhandelen Causeway Bay og eieren, forlaget Mighty Current, som er kjent for å utgi bøker med et kritisk søkelys mot Kina.

Totalt fem ansatte i Mighty Current skal være savnet. Blant dem er en av aksjonærene, Lee Bo (65), og det var hans kone som meldte ham savnet. Tirsdag opplyser imidlertid politiet i Hongkong at kona har trukket tilbake anmeldelsen. Det skjedde etter at Lee skal ha sendt en faks til en kollega og sagt at han plutselig måtte reise «på egen hånd» til Kinas fastland, men at alt er «ved det normale».

Kinesisk politi har ikke myndighet til å operere i Hongkong, hvor innbyggerne i motsetning til kinesere på fastlandet har grunnlovsfestet ytringsfrihet.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Vanskelig år for Charlie Hebdo tross massiv støtte
Les også
«Det er lettere å være muslim i Europa enn å være muslim i muslimske land»
Les også
Religionens kraft
Les også
Marerittet som ble virkelighet