Brende vil innføre sanksjoner mot Russland

Det ligger an til det som tro­lig er den stren­ges­te nors­ke re­ak­sjo­nen over­for Russ­land siden Den kalde kri­gens dager.

Utenriksminister Børge Brende går inn for at Norge skal innføre de samme sanksjonene mot Russland som EU. Tirsdag konsulterer han Stortinget.

- Det har vært tra­di­sjon i Norge gjen­nom veks­len­de re­gje­rin­ger for å følge EU i slike spørs­mål. Det gjor­de vi i for­ri­ge runde, og det vil vi gjøre nå, sier Bren­de (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan trappes opp

- EUs utenriksministre har slått fast at hvis det skulle ende i ytterligere opptrapping, for eksempel med russiske soldater i det østlige Ukraina, da kommer det mer alvorlige økonomiske tiltak, forteller Brende.

Men han vil ikke si om innføringen av sanksjoner vil få konsekvenser for samarbeidet som skjer mellom Norge og Russland på andre områder, som for eksempel grensesamarbeidet i nord.

- Dette er et spørsmål om Russlands forhold til omverden. Og det er omverden som nå har reagert på folkerettsbruddene til Russland. Norge har valgt å gjennomføre EUs tiltak. Det er Norges reaksjon overfor Russland, etter en selvstendig norsk vurdering, sier Brende til NTB.

Vil iverk­set­te EUs sank­sjo­ner

EUs uten­riks­mi­nist­re ble enige om mål­ret­te­de sank­sjo­ner mot i alt 21 rus­se­re og bor­ge­re på Krim-halv­øya i Ukrai­na man­dag. De 21 blir ilagt reise­re­strik­sjo­ner og får even­tu­el­le ver­di­er i euro­pe­is­ke ban­ker fros­set.

Sam­ti­dig inn­fø­rer også USA sank­sjo­ner mot el­le­ve rus­sis­ke og ukrains­ke le­de­re som har vært in­volvert i in­ter­ven­sjo­nen på Krim. Blant dem er vise­stats­mi­nis­ter Dmi­trij Ro­gozin og to av pre­si­dent Vla­di­mir Pu­tins nær­mes­te råd­gi­ve­re, Vla­dislav Sur­kov og Sergej Gla­sjev. På en presse­kon­fe­ran­se man­dag etter­mid­dag norsk tid sa Obama at det kan bli ak­tu­elt med flere sank­sjo­ner.

An­svar for fel­les for­svar

- Vårt bud­skap vil være ty­de­lig: Som NATO-al­li­er­te har vi et høy­ti­de­lig an­svar for vårt fel­les for­svar, og vi vil stå fast ved denne for­plik­tel­sen, sier Obama.

På spørs­mål om det kan bli ak­tu­elt å legge Putin til lis­ten, svar­te en tals­mann for Det hvite hus at Oba­mas re­gje­ring «ikke vil ute­luk­ke en­kelt­in­di­vi­der».

NTB