Utenriksminister Børge Brende (H) møtte 24. november palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden. Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix

Brende utelukker dialog med Hamas

Po­li­tisk kon­takt med Hamas er helt uak­tu­elt, slår uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) fast.

- Det er uak­tu­elt for meg som uten­riks­mi­nis­ter å ha po­li­tisk kon­takt med Hamas, sier Bren­de til NTB.

Slik po­li­tisk dia­log hadde hel­ler ikke den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen de siste årene, på­pe­ker han, men leg­ger til at den nye re­gje­rin­gen ikke vil in­stru­ere nors­ke di­plo­ma­ter til å bryte kon­tak­ten de lenge har hatt med Hamas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi må for­hol­de oss til det fak­tum at Hamas er en del av bil­det i Midt­østen. Nors­ke di­plo­ma­ter har kon­takt med ulike grup­pe­rin­ger, slik har det all­tid vært og det vil fort­set­te, sier uten­riks­mi­nis­te­ren.

- Men ingen på po­li­tisk nivå i Uten­riks­de­par­te­men­tet vil ha kon­takt med Hamas, sier Bren­de, som om­ta­ler grup­pen som en ter­ro­rist­or­ga­ni­sa­sjon.

Høs­tet kri­tikk

Tid­li­ge­re uten­riks­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) høs­tet sterk kri­tikk da det ble kjent at han i 2006 hadde inn­le­det po­li­tis­ke sam­ta­ler med Hamas' po­li­tis­ke le­del­se.

Hamas hadde da stilt til valg i de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne og vun­net re­gje­rings­mak­ten på de­mo­kra­tisk vis. Vest­lig an­er­kjen­nel­se fikk de li­ke­vel ikke.

Flere land stan­set bi­stan­den til pa­le­sti­ner­ne, noe som fikk Hamas til å in­vi­te­re de gamle makt­ha­ver­ne i Fatah med i en sam­lings­re­gje­ring.

Norge var alene i Ves­ten om å an­er­kjen­ne sam­lings­re­gje­rin­gen, og Støre un­der­stre­ket vik­tig­he­ten av å re­spek­te­re ut­fal­let av de­mo­kra­tis­ke valg.

Po­li­tis­ke sam­ta­ler

Nors­ke di­plo­ma­ter var ak­ti­ve i ku­lis­se­ne da sam­lings­re­gje­rin­gen ble dan­net, og det var i den for­bin­del­se at Støre inn­le­det po­li­tis­ke sam­ta­ler med Hamas' po­li­tis­ke leder Kha­led Me­shaal.

Kon­tak­ten fort­sat­te ut­over 2007, da det kom til full strid mel­lom Fatah og Hamas på Gaza­stri­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pa­le­sti­ner­nes pre­si­dent, Fatah-le­der Mah­moud Abbas, dan­net en over­gangs­re­gje­ring på Vest­bred­den, som Norge siden har for­holdt seg til.

Det in­ne­bar sam­ti­dig slut­ten på den po­li­tis­ke dia­lo­gen mel­lom Norge og Hamas, som fort­satt sty­rer på Gaza­stri­pen.

For­soning

For­soning mel­lom Fatah og Hamas blir fort­satt sett på som av­gjø­ren­de for å kunne få i stand en varig freds­løs­ning i Midt­østen.

De to par­ti­ene ble alt i 2011 enige om å danne en fel­les over­gangs­re­gje­ring, be­stå­en­de av te­kno­kra­ter, men denne har aldri sett da­gens lys.

Abbas medga nylig at han er under sterkt press fra Is­rael og USA om ikke å inngå en for­sonings­av­ta­le med Hamas.

Vil ikke spe­ku­le­re

Hvor­dan Norge vil for­hol­de seg til en ny pa­le­stinsk sam­lings­re­gje­ring, øns­ker Bren­de ikke å si noe om nå.

- Det tror jeg ikke vi skal spe­ku­le­re i nå. Slik det nå lig­ger an, så er Hamas under stort press, og de har min­ken­de po­pu­la­ri­tet i Gaza. Vi får først se om vi får i havn en freds­av­ta­le, sier han.

Hvil­ken rolle han ser for seg at Hamas kan få i en even­tu­ell fram­ti­dig pa­le­stinsk stat, øns­ker uten­riks­mi­nis­te­ren hel­ler ikke å si noe om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Abbas mener at de på pa­le­stinsk side skal greie å hånd­te­re Hamas, som Is­rael selv­sagt ikke vil ta i med ild­tang og som is­rae­ler­ne ikke ser på som en del av sty­ret av det fram­ti­di­ge Pa­le­sti­na, sier han.

Les også
Palestinsk journalist med kraftig varsku