ARRESTERT: Aktivisten Bassem Eid hevder det for tiden sitter ni journalister arrestert i Ramallah (bildet) og seks journalister fengslet i Gaza. - Hamas vil ikke at verden skal vite om hva som skjer, og De palestinske myndighetene i Ramallah truer og arresterer journalister som ikke danser etter deres pipe, sier Eid. (Foto: John Solsvik)

Palestinsk journalist med kraftig varsku

- 16 journalister sitter fengslet på Vestbredden og i Gaza. Hvorfor er vestlige medier tause om dette? spør den palestinske journalisten Eid Bassem som selv har vært arrestert for sine artikler.

Yt­rings­fri­he­ten og presse­fri­he­ten har tran­ge kår på Vest­bred­den og i Gaza. Den siste uken har pa­le­stins­ke jour­na­lis­ter i Ramal­lah de­mon­strert mot ar­resta­sjo­ne­ne av sine kol­le­ger av Det pa­le­stins­ke sik­ker­hets­po­li­ti­et. Ni pa­le­sti­ne­re er for tiden ar­res­tert på Vest­bred­den for sin jour­na­lis­tis­ke virk­som­het, mens sju pa­le­stins­ke jour­na­lis­ter er fengs­let i Gaza av samme grunn.

Den le­den­de pa­le­stins­ke men­neske­retts­ak­ti­vis­ten og tid­li­ge­re leder for or­ga­ni­sa­sjo­nen B'Ts­elems ope­ra­sjo­ner i de «ok­ku­per­te om­rå­de­ne», Bes­sem Eid, roper et kraf­tig var­sku:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvor­for er det ingen vest­li­ge medi­er som bryr seg om dette? Hadde det samme skjedd i Is­rael med bare én jour­na­list, ville det vært et hyle­kor uten like i vest­li­ge medi­er om Is­ra­els brudd på presse­fri­he­ten, sier Eid.

I dag leder han Pa­le­sti­ni­an Human Rights Mo­ni­to­ring Group.

Taus­het

I 1996 ble Bassem Eid selv ar­res­tert av Yas­ser Ara­fats sik­ker­hets­styr­ker. Men fordi han al­le­re­de da var svært kjent og på grunn av press fra vest­li­ge media, slapp han ut av feng­se­let etter bare 25 timer. Eid mener det ver­ste som kan skje er nem­lig at vest­li­ge medi­er tier når jour­na­list­kol­le­ger blir ar­res­tert.

- Da får de pa­le­stins­ke myn­dig­he­ter det ak­ku­rat slik de vil ha det. Hamas vil ikke at ver­den skal vite om hva som skjer, og De pa­le­stins­ke myn­dig­he­te­ne i Ramal­lah truer og ar­res­te­rer jour­na­lis­ter som ikke dan­ser etter deres pipe, sier Eid.

Skrem­mer

Han for­tel­ler om kol­le­ga­en Sufi­an Abu Saida som skrev en kri­tisk ar­tik­kel om en av top­pe­ne innen Fatah i Ramal­lah. Dagen etter par­ker­te han bilen uten­for et of­fent­lig kon­tor og gikk inn for å gjøre et in­ter­vju. Da duk­ket sik­ker­hets­po­li­ti­et opp og pep­ret bilen hans med kuler.

- De drep­te han ikke, for det ville skape for mye opp­styr i vest­li­ge media. Men de send­te han et ty­de­lig bud­skap hva de syn­tes om hans jour­na­lis­tis­ke ar­beid, sier Eid.

Ingen presse­fri­het

Han hev­der pa­le­stins­ke jour­na­lis­ter bare har fri­het til å skri­ve det de po­li­tis­ke le­der­ne liker å høre. Jour­na­lis­ter som ikke gjør det, blir ar­res­tert og hol­des fengs­let uten ret­ter­gang gjer­ne i flere må­ne­der. Andre jour­na­lis­ter blir inn­kalt til po­li­ti­et og for­talt at de står for tur der­som de ikke inn­ord­ner seg sys­te­met.

- Presse­fri­het og de­mo­kra­tis­ke ret­tig­he­ter i vest­lig for­stand er det lite av. Ordet «de­mo­kra­ti» er bare et munn­hell blant pa­le­sti­ner­ne. Vi har det ikke i vårt vo­ka­bu­lar, det er ikke nevnt i Ko­ra­nen, og det blir ikke nevnt i skole­ve­se­net eller på uni­ver­si­te­te­ne. Mus­li­mer som tror på Ves­tens for­stå­el­se av ordet de­mo­kra­ti eller liker vest­lig kul­tur, blir sett på som fra­fal­ne og gud­løse, hev­der Eid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har valgt side

Han mener vest­li­ge jour­na­lis­ter har valgt side i kon­flik­ten mel­lom pa­le­sti­ner­ne og Is­rael. Der­for vel­ger de å over­se brudd på presse­fri­he­ten i de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne.

- De er mye mer kri­tis­ke til ting som skjer i Is­rael enn til­sva­ren­de eller verre ting som skjer i Gaza eller på Vest­bred­den eller for den saks skyld i Egypt, sier Bassem Eid.

- Det er på høy tid at in­ter­na­sjo­na­le media set­ter søke­lys på dette og tar opp brud­de­ne på presse­fri­he­ten i de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne. Pres­set må komme uten­fra, for de fles­te pa­le­stins­ke jour­na­lis­ter er ute av stand til det fordi de er i lom­me­ne på makt­ha­ver­ne og sty­res av dem. I Gaza er det Hamas som rår, og i Ramal­lah hers­ker Mah­moud Abbas, og han sty­rer byen og Vest­bred­den som sitt eget konge­rike, leg­ger Eid til.

DAGEN

Les også
Brende fortsetter støtten til palestinerne
Les også
Brende: Uaktuelt å flytte ambassaden til Jerusalem
Les også
Idrettslag oppkalt etter terrorister