Brende om Castro: – En historisk figur er gått bort

I forbindelse med Fidel Castros død, sier utenriksminister Børge Brende (H) at det er historisk og markant figur i det 20. århundre som nå er gått bort.

– Dette representerer et nytt kapittel iCubas historie og åpner opp for nye muligheter. Nå kan nye krefter få sjansen til å reformere på Cuba, sierBrende til TV 2 fraKairo der han er i forbindelse med et offisielt besøk i Egypt.

Utenriksministeren legger til atCastro var en revolusjonær leder som også bidro til at Cuba ble isolert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han gjennomførte reformer, men samtidig var Cuba på mange måter et sted der både menneskerettigheter og ytringsfrihet var prisen man måtte betale for regimets politikk.

Norges ambassadør til Cuba, Ingrid Mollestad, sier til NRK fraHavanna at det var en trist og avdempet stemningen i landets hovedstad dagen etter at dødsfallet ble kjent.

– Man kan kanskje si det sånn at hva man enn måtte tenke om Fidel Castro, så er han en legendarisk skikkelse i dette samfunnet og er høyt respektert og beundret av så å si alle folk, sier hun.

Mollestad sier at Cuba har hatt en viss tid på å forberede seg på hans død og at reformprosessen går sin gang.

– Det er ingen grunn til å tenke at hans bortgang skulle endre på noe av det fra cubansk side. Sånn som vi ser det herfra er det ingen grunn til å vente seg noen store endringer i cubansk politisk liv fremover på grunn av dette, sier den norske ambassadøren på Cuba.