Breivik kan få gå i morens begravelse

Det mener advokaten hans, Tord Jordet.

Ter­ror­døm­te An­ders Behring Brei­vik har tirs­dag sin siste dag med sær­lig høyt sik­ker­hets­nivå i Ila feng­sel. Der­med kan han tro­lig få an­led­ning til å gå i mo­rens be­gra­vel­se, skri­ver Dag­bla­det.

- Ved­ta­ket om opp­hol­det på av­de­ling med sær­lig høyt sik­ker­hets­nivå er gyl­dig ut dagen i dag. Der­som Brei­vik skal bli sit­ten­de på denne av­de­lin­gen, må kri­mi­nal­om­sor­gen fatte et nytt ved­tak i dag. Del­ta­kel­se i be­gra­vel­sen kan av­hen­ge av at et slikt ved­tak blir fat­tet, sier Brei­viks ad­vo­kat Tord Jor­det til Dag­bla­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jor­det har ikke mot­tatt noe var­sel fra feng­se­let om at et slikt ved­tak vil bli fat­tet.

- Så jeg for­hol­der meg til at dette blir siste dagen hans på av­de­ling med sær­lig høyt sik­ker­hets­nivå, sier Jor­det.

Hastemøter i fengselet

Ledelsen ved Ila fengsel sitter tirsdag formiddag i møter for å avgjøre om terrordømte Anders Behring Breivik kan få delta i morens begravelse.

En avgjørelse i saken vil bli tatt i løpet av dagen, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til NTB.

Døde sist uke

Brei­viks morWen­che Behring Brei­vik (66) sov­net inn sist fre­dag etter leng­re tids syke­leie. Hun be­søk­te søn­nen i feng­se­let for siste gang for to uker siden. Da fikk han slip­pe ut av buret i be­søks­rom­met for å gi henne en klem.

- Under dette møtet snak­ket de mye om hvor­dan hun var blitt på­vir­ket av hen­del­se­ne 22. juli. Etter­på var «in­gen­ting usagt» mel­lom dem, har Brei­vik for­talt til Jor­det.

Det var feng­sels­pres­ten som ga Brei­vik be­skjed om mo­rens døds­fall. Selv om Brei­vik var godt for­be­redt, mot­tok han bud­ska­pet med sorg, iføl­ge ad­vo­ka­ten.

Jor­det opp­ly­ser at Brei­vik øns­ker å være til stede i be­gra­vel­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han har sagt at han øns­ker å delta i be­gra­vel­sen hen­nes. Det er jo en nær re­la­sjon mel­lom mor og sønn, og det å kunne ta en ver­dig av­skjed er like vik­tig for ham som en­hver annen som be­fin­ner seg i en til­sva­ren­de si­tua­sjon, sier Jor­det. (©NTB)