Bred innsats for å snu voldsutvikling i Sør-Sudan

Afri­kans­ke le­de­re møtes fre­dag for å drøf­te hvor­dan de skal hind­re kam­pe­ne i Sør-Su­dan i å komme helt ut av kon­troll. Sam­ti­dig ar­bei­der FN på høy­trykk for å få på plass for­sterk­nin­ger.

Dagen etter at Ke­nyas pre­si­dent og den etio­pis­ke stats­mi­nis­te­ren meld­te om kon­struk­ti­ve sam­ta­ler med Sør-Su­dans pre­si­dent Salva Kiir i Juba, møtes flere øst­afri­kans­ke pre­si­den­ter i Nai­ro­bi for å dis­ku­te­re de neste skrit­te­ne.

FN kunn­gjor­de tors­dag at FN-styr­ke­ne i lan­det nes­ten skal dob­les til 12.500 sol­da­ter og 1.300 po­liti­folk, som skal hen­tes fra andre FN-styr­ker i Dar­fur, Kongo og Li­be­ria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi job­ber for å få sendt flere av de kri­tis­ke ele­men­te­ne vi tren­ger i Sør-Su­dan innen 48 timer, sa FNs spe­sial­ut­sen­ding til Sør-Su­dan, Hilde Fra­fjord John­son. Hun un­der­stre­ket at det has­ter å stan­se volds­ut­vik­lin­gen.

Eks­plo­siv ut­vik­ling

Spen­nin­gen i Sør-Su­dan, som fikk sin uav­hen­gig­het for bare to år siden, eks­plo­der­te brått 15. de­sem­ber da re­gje­rings­styr­ke­ne til pre­si­dent Kiir støt­te sam­men med sol­da­ter som er lo­ja­le mot den av­sat­te vise­pre­si­den­ten Riek Machar.

Kam­pe­ne har på kort tid spredt seg til halv­par­ten av Sør-Su­dans ti del­sta­ter. Tu­se­ner av men­nes­ker er drept, yt­ter­li­ge­re ti­tu­se­ner er på flukt, og lan­dets livs­vik­ti­ge olje­pro­duk­sjon er hal­vert.

Mens kon­flik­ten først syn­tes å star­te som en makt­kamp mel­lom Kiir og Machar, ut­vik­let den seg raskt til en et­nisk kon­flikt mel­lom Kiirs din­kas­tam­me og Machars nuer.

In­tern­flykt­nin­ger

Fra­fjord John­son sier at lan­dets mi­li­tæ­re har fått mer å hans­kes med enn de kla­rer, når de skal gi be­skyt­tel­se til 50.000 skrekk­slag­ne in­tern­flykt­nin­ger som søker til­flukt i FN-styr­ke­nes baser.

- Disse siste el­le­ve da­ge­ne har med­ført store prø­vel­ser for Sør-Su­dan og alle inn­byg­ger­ne i denne nye na­sjo­nen. Det som har skjedd den siste uka, har brakt til­ba­ke for­ti­dens ma­re­ritt, sier hun.

Tors­dag raste kam­pe­ne i den nord­li­ge delen av lan­det, der mye av olje­pro­duk­sjo­nen er kon­sen­trert. En tals­mann for de mi­li­tæ­re sa at styr­ke­ne til Machar kjem­pet i sen­trum av byen Ma­la­kal.

In­ter­na­sjo­nalt press

Sam­ti­dig trap­pes det in­ter­na­sjo­na­le pres­set på Kiir og Machar opp, pa­ral­lelt med FNs inn­sats.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA gjor­de det klart at all bi­stand til Sør-Su­dan blir av­slut­tet med øye­blik­ke­lig virk­ning om Kiir blir styr­tet, og Kina, som har store olje­in­ter­es­ser i lan­det, sen­der sin spe­sial­ut­sen­ding for Afri­ka for å søke en løs­ning.

Etter å ha fått be­ret­nin­ger om hau­ger med lik i masse­gra­ver, sum­ma­ris­ke lik­vi­de­rin­ger og masse­vold­tek­ter, lovte FNs ge­ne­ral­sek­re­tær Ban Ki-moon at de an­svar­li­ge for gru­som­he­te­ne skal få be­ta­le dyrt.

Harde kam­per

Kam­pe­ne har vært svært in­ten­se mange ste­der. En AFP-kor­re­spon­dent som be­søk­te byen Bor etter at den var gjen­erob­ret av re­gje­rings­styr­ke­ne, mel­der om lik strødd rundt i ga­te­ne og bu­tik­ker som var plynd­ret.

FN gikk denne uka ut og ba om 166 mil­lio­ner dol­lar (1 mil­li­ard kro­ner) over de neste tre må­ne­de­ne til mat­for­de­ling, or­ga­ni­se­ring av lei­rer for in­ternt for­drev­ne og helse- og sa­ni­tær­til­tak. (©NTB)

Les også
Norge gir 50 millioner til nødhjelp i Sør-Sudan
Les også
Blander gjerne tro og bistand