Brannmenn døde i skogbrann i Arizona

Minst 19 brann­menn har mis­tet livet i for­søk på å sluk­ke en skog­brann i del­sta­ten Ari­zo­na i USA. Pre­si­dent Ba­rack Obama hyl­ler brann­men­ne­ne som hel­ter.

Brann­men­ne­ne ble meldt sav­net søn­dag under ar­bei­det med å ned­kjem­pe en brann som truet den lille byen Yar­nell, mel­derBBC.

De 19 of­re­ne til­hør­te en elite­styr­ke i brann­ve­se­net.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når du gra­ver brann­grøf­ter, vil du under nor­ma­le om­sten­dig­he­ter sikre at du har en flukt­rute, og sette opp en sik­ker­hets­sone. Men sik­ker­hets­so­nen deres var åpen­bart ikke stor nok, og bran­nen inn­hen­tet dem, sier Art Mor­ri­son i skog­myn­dig­he­te­ne i Ari­zo­na til CNN.

«Hel­ter»

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama sier hans tan­ker går til brann­men­ne­nes fa­mi­li­er og alle andre som er ram­met av tra­ge­di­en.

- De var hel­ter, høyt kva­li­fi­ser­te pro­fe­sjo­nel­le som, i lik­het med så mange andre i dette lan­det, satte seg selv i fare for å be­skyt­te liv­e­ne og ei­en­dom­me­ne til lands­menn som de aldri selv vil møte, sier han.

Iføl­ge Obama vil de fø­de­ra­le myn­dig­he­te­ne nå gi Ari­zo­na all den hjel­pen del­sta­ten tren­ger.

Ulyk­ken er den ver­ste i sitt slag på 80 år i USA. I 1933 døde 29 mann mens de kjem­pet mot en brann i Griffith Park i Los An­ge­les.

Høy tem­pe­ra­tur

Skog­bran­nen i Ari­zo­na star­tet fre­dag. Den spred­te seg raskt på grunn av høye tem­pe­ra­tu­rer, lav luft­fuk­tig­het og vind.

Rundt 200 brann­menn har kjem­pet mot flam­me­ne, og flere er på vei. To små­byer med rundt 1.000 inn­byg­ge­re til sam­men er blitt eva­ku­ert på grunn av skog­bran­nen.

Det er i Ari­zo­na og andre deler vest i USA, blant annet i Ca­li­for­nia, blitt re­gist­rert re­kord­høye tem­pe­ra­tu­rer denne hel­gen. Det er målt tem­pe­ra­tu­rer nær 54 gra­der, og det er ikke så langt unna tem­pe­ra­tur­re­kor­den i ver­den på 56,7 gra­der målt i Death Val­ley i Ca­li­for­nia i 1913. (©NTB)