BILDE: Folk går forbi et veggmaleri av den bosnisk-serbiske militærlederen og krigsforbryteren Ratko Mladic i Beograd. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

Bosniske serbere avviser forbud mot å benekte folkemord

Bosnisk-serbiske folkevalgte avviser forbudet mot å benekte folkemord som den internasjonale representanten i Bosnia har lagt fram.

Den lovgivende forsamlingen i den serbiske enheten i Bosnia-Hercegovina, Republika Srpska, vedtok også fengselsstraff i opptil 15 år for å kalle det serbiske territoriet en «folkemordenhet» og for mangel på respekt for territoriet og dets symboler og angivelige uavhengighet.

Vedtakene reflekterer den serbiske motstanden mot lovene som i forrige uke ble innført av den internasjonale representanten Valentin Inzko, som har som formål å forby forsøk på å benekte massakren i Srebrenica i 1995.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 8.000 muslimske gutter og menn ble drept av bosnisk-serbiske styrker i Srebrenica i juli 1995. Både Den internasjonale straffedomstolen og Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia har erklært at massakren var folkemord, men det aksepterer ikke de bosniske serberne.

Tidligere forsøk på å vedta et forbud mot å fornekte folkemordet har tidligere strandet i nasjonalforsamlingen, primært på grunn av motstand fra etnisk serbiske representanter.

BEGRAVET: Nylig identifiserte ofre for folkemordet i Srebrenica ble nylig begravet på en minnegravlund i nærheten i forbindelse med markeringen av årsdagen for massakren. Foto: Darko Bandic / AP / NTB

I henhold til Inzkos lov kan fornektelse av folkemordet gi inntil tre år i fengsel, dobbelt så lenge dersom det er en offentlig tjenestemann som bryter den nye loven. Tre år er også strafferammen for dem som offentlig hedrer eller gir utmerkelser til dømte krigsforbrytere.

Østerrikske Inzko er det internasjonale samfunnets øverste representant i landet, et verv som er en del av fredsavtalen fra 1995. Han skal støtte gjenoppbyggingen i landet, men har også vide fullmakter til å vedta og oppheve lover og avsette politikere.

Inzko går av lørdag etter tolv år i stillingen. Han har også lagt ned forbud mot glorifisering av de bosnisk-serbiske lederne Radovan Karadzic og Ratko Mladic, som begge er dømt til fengsel på livstid for krigsforbrytelser og folkemord.