Bønnevekkelse i ruinene etter WTC

NEW YORK, USA: For New Yorks tusenvis av turister er Ground Zero og ruinene etter World Trade Center et selvsagt besøkssted. Midt i vrimmelen av flagg og bannere står Ungdom i Oppdrag sin bønnestasjon. Siden i fjor høst har over 25 000 stoppet opp for å be, og flere hundre har tatt i mot Jesus!

Ni måneder etter terrorangrepene mot byen, er New York fortsatt sterkt preget av sorg og leting etter håp. Ground Zero, kvartalet hvor World Trade Center tidligere stod, er blitt et valfartsted for turister, så vel som amerikanere selv. Flagg, banner, bilder og minneord er hengt opp på hvert ledige gjerde. De fleste blomsterbukettene som er lagt ned dufter friskt.
Strategisk plassert på hjørnet ved platået som gir deg utsikt over ruinene, står Ungdom i Oppdrag (UiO) sin bønnestasjon. Tre hyggelige unge mennesker med lett synlige t-skjorter inviterer til forbønn; for de etterlatte, for terrornettverket som stod bak aksjonen, eller for dine personlige behov.
- Vi har vært her siden like etter 11. september i fjor, og kommer til å ha standen her i et år. Vi har fått bedt med flere enn 25 000 mennesker og flere hundre har tatt i mot Jesus, forteller en hyggelig herremann som selv er en frivillig medarbeider fra Ohio, Columbia. Det er Ungdom i Oppdrags base i New York som har ansvaret for standen, og unge elever fra Disippel Trenings Skolen er forbedere på skift. På et bord har de traktater, hefter og Bibelutdrag til gratis utdeling. «Bønn forandrer ting» lyder t-skjortene til UiO-erne. Det er tydelig at mange amerikanere er enige i det, for det er mange som stopper opp og ber.
Kristenfolket er godt synlig i terrenget. Foruten bønnestasjonen til UiO, har et uttall menigheter sendt bannere og trøstende ord til befolkningen i New York. Oppfordringer til bønn og bibelvers henger flere steder på gjerdet rundt den berømte St. Paul-kirken, som i tiden etter angrepene har vært stengt.

Business as usual
Politimenn, militæret og sørgende er tydelige tilstedeværende. Det er også kinesiske gateselgere, som selger en fotodokumentaren «Terror» om angrepene i fjor høst. Ved havna langs Hudson River er det åpnet et museum som gjennom lyd og bilder gjengir hendelsene 11. september 2001. Manhatten er fortsatt et av verdens businesshovedsteder, med Wall Street som kanskje den travleste gata. Et helikopter sirkler kontinuerlig over halvøya og overvåker luftrommet. Det som skjedde for vel ni måneder skal ikke kunne skje igjen.


Øyvind Gustavsen