- Bønnen er det våpenet vi har

Bibelselskapets Stein Mydske mener bønn er våpenet som kan bidra til fred i Syria. Sammen med den katolske menigheten i St. Olav domkirke i Oslo ber han for det splittede landet.

Tid­li­ge­re ge­ne­ral­sek­re­tær Myds­ke i Bi­bel­sel­ska­pet re­pre­sen­ter­te sin gamle ar­beids­gi­ver under for­bønns­guds­tje­nes­ten lør­dag kveld.

Han er en Sy­ria-kjen­ner og var sam­men med 2-300 andre under kvelds­guds­tje­nes­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lever i Salme 91

- Jeg har en sær­lig hil­sen til krist­ne fra Syria som er til stede her, sa Myds­ke som for­tal­te at Bi­bel­sel­ska­pet har ukent­lig kon­takt med tros­søs­ken i Syria. Det sy­ris­ke bi­bel­sel­ska­pet har kon­tor i Alep­po, i Sy­rias nord­vest­li­ge hjør­ne.

- De for­tel­ler hvor­dan de ar­bei­der og lever midt i den tra­ge­di­en som nå ut­spil­ler seg. «Vi lever i Salme 91 hver enes­te dag», for­tel­ler de.

Og Myds­ke leste - fra Bi­bel­sel­ska­pets 2011-over­set­tel­se: «Under hans vin­ger kan du søke ly, han dek­ker deg med sine fjær. Hans tro­fast­het er skjold og vern. Du skal ikke fryk­te for reds­ler i nat­ten, for piler som flyr om dagen...», en høy­ak­tu­ell tekst i da­gens Syria.

- Kjær­lig­het, ikke hat

Myds­ke har vært mange gan­ger i Syria, og han for­tel­ler at ima­mer og pres­ter i disse tider hil­ser hver­and­re med fred når de har mis­tet noen av sine, og det skjer til sta­dig­het i da­gens Syria.

Han for­tal­te også at mange krist­ne er redde for hva som vil skje den dagen Assad ikke len­ger måtte sitte ved mak­ten i lan­det.

- Jeg vet ikke hvem som gjør rett og urett. Alle gjør gru­som­me for­bry­tel­ser, og men­nes­ker dre­pes. Det som er vår opp­ga­ve som krist­ne, er å vise kjær­lig­het, ikke hat. Kjær­lig­he­ten er ster­ke­re enn alt, og hatet må over­vin­nes selv i et land som er øde­lagt av kri­gens reds­ler, sa Myds­ke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han for­tal­te om kirke­le­de­re som under svært vans­ke­li­ge for­hold ar­bei­der for å skape fred. En av dem, je­su­itt­pa­te­ren Paolo, reis­te for kort tid siden inn i Syria fra Tyr­kia for å møte en op­po­si­sjons­le­der. Siden har ingen hørt fra ham. Man fryk­ter det ver­ste.

Bønn som våpen

En annen kirke­le­der, som man ba in­tenst for, ble be­vart og kom vel til­ba­ke.

- Bønn er det vå­pe­net vi har i dag. Ikke bare den ka­tols­ke kirke, men hele kris­ten­he­ten, må opp­munt­res til for­bønn for Syria nå. Vi må huske våre søs­ken i Syria i bønn, for bøn­nen er vårt ster­kes­te virke­mid­del, sa Myds­ke.

Han opp­lys­te at det aldri før har kom­met så mange for å kjøpe bib­ler hos det sy­ris­ke bi­bel­sel­ska­pet: - Unge men­nes­ker strøm­mer til for å få bib­ler, og Gud har ikke glemt dem, sa han.

Pa­ve­lig ini­tia­tiv

For­bønns­mes­sen lør­dag fant sted etter pa­ve­lig ini­tia­tiv. Pave Frans ba for noen dager siden «hele ver­dens­kir­ken» om å be under en sær­skilt bønn- og faste­dag for Syria lør­dag 7. sep­tem­ber.

- Må bøn­nen om fred nå alles hjer­ter, slik at alle par­te­ne leg­ger ned våp­ne­ne, sa paven iføl­ge Den ka­tols­ke kir­kes nett­side ka­tolsk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paven opp­ford­ret ikke bare alle krist­ne, men også tro­en­de fra andre re­li­gio­ner om å delta. Han ledet selv bøn­nen som fant sted på Pe­ters­plas­sen fram til mid­natt lør­dag kveld og som sam­let 70 000 men­nes­ker der. Mange mil­lio­ner skal ha vært sam­let i bønn ver­den over.

I Norge var det in­for­ma­sjons­med­ar­bei­der Andreas Ding­stad i Den ka­tols­ke kirke som tok ini­tia­ti­vet til den spe­si­el­le for­bønns­guds­tje­nes­ten.

Han sier til Dagen at pa­vens bønne­opp­ford­ring må tol­kes som et for­søk også på å virke inn på USAs pre­si­dent Ba­rack Oba­mas pla­ner om å skyte mot mål i Syria med ra­ket­ter.

DIng­stad tror tids­punk­tet er valgt blant annet med tanke på å på­vir­ke le­der­ne for ver­dens 20 mek­tigs­te land som møt­tes under G20-mø­tet i St. Pe­ters­burg i Russ­land 5. og 6. sep­tem­ber.

Sokne­prest Pål Brat­bak ba for de krist­ne i Syria, for alle som hjel­per dem som lider, for alle som har mis­tet sine kjære, for alle land som tar imot flykt­nin­ger og om at de som har tatt til våpen, må om­ven­de seg.

Glad for bønn

Mar­lin Khoucha­ba er syrer og ka­to­likk og var til stede under guds­tje­nes­ten. Hun set­ter stor pris på at ver­dens øyne er vendt mot hen­nes her­je­de hjem­land og at me­nig­he­ten hen­nes ber om fred for lan­det.

- Det er fint at vi får komme og be alle sam­men for Syria, sier hun, men si­tua­sjo­nen i hjem­lan­det be­kym­rer henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er så vans­ke­lig å få tak i min søs­ter og hen­nes fa­mi­lie og min pappa. Jeg har ikke hørt fra dem på 3-4 må­ne­der, for­tel­ler hun til Dagen og er sær­lig be­kym­ret for at grup­per fra ut­lan­det bi­drar på opp­rø­rer­nes side i kon­flik­ten.

- Dette øde­leg­ger lan­det vårt. Det er vel­dig vondt og hjerte­skjæ­ren­de, sier hun.

DAGEN

Borgerkrigen i Syria

Borgerkrigen i Syria startet i mars 2011, først som demonstrasjoner og et opprør mot det regjerende Baath-regimet under ledelse av president Bashar al-Assad.

Opprøret ble regnet som en del av den såkalte arabiske våren som har bølget gjennom flere muslimske land.

Syriske sikkerhetsstyrker grep til våpen mot opprøret, og drepte flere tusen opposisjonelle. Siden har volden eskalert fra begge sider, og forsøk på å få til fredsforhandlinger har strandet.

Antallet drepte i konflikten passerte 100 000 i sommer, ifølge FN. Snart to millioner syrere har flyktet. Regjeringshærens angrep med kjemiske våpen har fått USA til å true med rakettangrep.

Les også
Kerry gir Syria en ukes frist