Kerry gir Syria en ukes frist

USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry sier Syria kan unngå et mi­li­tært an­grep om de gir fra seg alle sine kje­mis­ke våpen innen en uke.

Under et besøk i Lon­don man­dag sa John Kerry at den enes­te løs­nin­gen på kon­flik­ten i Syria er po­li­tisk, ikke mi­li­tært, men at det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net ikke kan unngå å rea­ge­re når re­gi­met bru­ker kje­mis­ke våpen.

- La det være helt klart: USA, pre­si­dent Obama, jeg og andre er alle enige om at en slutt på kon­flik­ten kre­ver enn po­li­tisk løs­ning. Vi har ingen il­lu­sjo­ner om noen mi­li­tær løs­ning, sa han etter sam­ta­ler med sin bri­tis­ke kol­le­ga Wil­liam Hague.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hague un­der­stre­ket at USA har Stor­bri­tan­nias fulle di­plo­ma­tis­ke støt­te til tross for at lan­det ikke kan være med på en mi­li­tær ope­ra­sjon etter at Par­la­men­tet stem­te imot det.

Selv om Kerry kre­ver at Syria gir fra seg sine kje­mis­ke våpen, har han ingen il­lu­sjo­ner om at pre­si­dent Bashar Assad vil gjøre det.

Han sa også at de enes­te som har full kon­troll over det kje­mis­ke ar­se­na­let, er Assad, hans bror Maher og en ge­ne­ral han ikke navn­ga.

Ad­va­rer mot ter­ror

I Mosk­va ad­var­te Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov mot mu­lig­he­ten for ter­ror­an­grep om det blir iverk­satt et mi­li­tært an­grep på Syria.

Han og Sy­rias uten­riks­mi­nis­ter Walid al-Moualem, som er på besøk i Mosk­va, ba i ste­det USA om å kon­sen­tre­re seg om å få i stand en freds­kon­fe­ran­se om Syria,

«Ut­brudd av ter­ro­ris­me» vil følge an­grep på Syria, iføl­ge Lav­rov, som sam­ti­dig sa det fin­nes «til­strek­ke­li­ge» bevis for at opp­rørs­grup­per har brukt kje­mis­ke våpen.

Myn­dig­he­te­ne i Da­mas­kus er be­redt til å la FNs vå­pen­in­spek­tø­rer vende til­ba­ke til Syria, til­føy­de han.

Nek­ter for gass­an­grep

I et in­ter­vju med ame­ri­kansk TV gjen­tar Sy­rias Assad at han ikke var an­svar­lig for gass­an­gre­pet mot inn­byg­ge­re i ut­kant­en av Da­mas­kus 21. au­gust.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det fin­nes ingen bevis for at jeg bruk­te kje­mis­ke våpen mot mitt eget folk, sier Assad til den ame­ri­kans­ke jour­na­listve­te­ra­nen Char­lie Rose i CBS News.

Men han truer med at et an­grep vil få kon­se­kven­ser og at et ame­ri­kansk an­grep ikke er i USAs in­ter­es­se.

Fryk­ter spred­ning

I Genève ad­va­rer FNs høy­kom­mis­sær for men­neske­ret­tig­he­ter Navi Pil­lay mot et mi­li­tært an­grep på Syria kan føre til at kon­flik­ten sprer seg over hele Midt­østen.

- Denne skrek­ke­li­ge si­tua­sjo­nen roper på en in­ter­na­sjo­nal re­ak­sjon. Men et mi­li­tært an­grep eller fort­sat­te vå­pen­le­ve­ran­ser ska­per ri­si­ko for en re­gio­nal krig, med enda flere drep­te og mer elen­dig­het, sa Pil­lay ved åp­nin­gen av FNs men­neske­retts­råds høst­se­sjon man­dag.

Hun la til at den enes­te måten å få slutt på kri­gen på er gjen­nom for­hand­lin­ger.

Pil­lay un­der­stre­ket at det er liten tvil om kje­mis­ke våpen er brukt i Syria, men at det gjen­står å fast­slå hvem som er an­svar­lig.

(©NTB)

Les også
- Krigen i Syria presser israelere og palestinere til forhandlinger