Bondevik-ministre tviler på firepartiregjering

Flere sen­tra­le po­li­ti­ke­re fra Bon­de­vik-re­gje­rin­ge­ne tvi­ler på at det blir bredt bor­ger­lig re­gje­rings­sam­ar­beid etter val­get.

Guro Fjell­an­ger, som var miljø­vern­mi­nis­ter for Venst­re i Bon­de­vik I-re­gje­rin­gen, mener sjan­se­ne for en fire­parti­re­gje­ring er mik­ro­sko­pis­ke.

- Det er under 10 pro­sent sjan­se for at det blir en fire­parti­re­gje­ring, sier hun til Dags­avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Odd Einar Dørum, som var sam­ferd­sels­mi­nis­ter for Venst­re i Bon­de­vik I-re­gje­rin­gen og jus­tis­mi­nis­ter i Bon­de­vik II-re­gje­rin­gen, tror hel­ler ikke at det blir plass til fire par­ti­er i en ny bor­ger­lig re­gje­ring.

- Det er det bare ett en­kelt svar på: Ser vi på pro­gram­me­ne til Venst­re og Frem­skritts­par­ti­et, så er vel det lite sann­syn­lig, sier Dørum.

Han un­der­stre­ker at Venst­re går til valg på re­gje­rings­skif­te, men mener det er lite tro­lig at alle de fire par­ti­ene vil re­gje­re sam­men.

Tid­li­ge­re par­la­men­ta­risk leder Einar Ste­ens­næs i Kris­te­lig Folke­par­ti deler samme syn. Han var kir­ke- og un­der­vis­nings­mi­nis­ter og ut­dan­nings- og forsk­nings­mi­nis­ter i Syse-re­gje­rin­gen, og han var olje- og energi­mi­nis­ter i Bon­de­vik II-re­gje­rin­gen.

Ste­ens­næs sier det er lite tro­lig at de fire par­ti­ene kan bli enige. I rea­li­te­ten har man tre al­ter­na­ti­ver, mener Ste­ens­næs: En ren Høy­re-re­gje­ring, en sen­trum/Høy­re-re­gje­ring, eller en blå­blå re­gje­ring.

Hel­ler ikke tid­li­ge­re Frp-le­der Carl I. Hagen har stor tro på at de fire par­ti­ene vil re­gje­re sam­men.

- Hvis jeg skal tolke sig­na­le­ne fra Knut Arild Ha­rei­de og Trine Skei Gran­de, er mu­lig­he­te­ne små. Men de vil i alle fall prøve å for­hand­le om en re­gje­rings­platt­form, og det er po­si­tivt, sier Hagen.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Verdens mest demokratiske landMinstemme2013