Boko Haram vil selge bortførte skolejenter i Nigeria

Islamistgruppa Boko Haram sier den bortførte over 200 skolejenter i Nigeria forrige måned. Gruppens leder sier han vil selge jentene.

- Det var jeg som tok jen­te­ne deres, sier le­de­ren for Boko Haram, Abu­ba­kar Shekau, i et vi­deo­opp­tak som ny­hets­by­rå­et AFP har fått til­gang til. Han leg­ger vi­de­re til at han «vil selge jen­te­ne».

I vi­deo­en gjen­tar han flere gan­ger at vest­lig ut­dan­ning må stop­pes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg bort­før­te en jente på en vest­lig skole, og dere er uro­li­ge. Jeg sier at det må bli en slutt på vest­lig ut­dan­ning. Jen­ter, dere bør sørge for å gifte dere, sa Shekau.

276 jen­ter ble kid­nap­pet fra en skole i Chi­bok i del­sta­ten Borno 14. april. 53 av jen­te­ne klar­te å rømme fra kid­nap­per­ne, men fort­satt hol­des de 223 andre fan­get.

Tvangs­gif­tet

Tid­li­ge­re mel­din­ger har tydet på at flere av jen­te­ne har blitt tvangs­gif­tet til isla­mistopp­rø­rer­ne som hol­der dem fan­get.

- Jeg vil gifte bort en 12 år gam­mel kvin­ne. Jeg vil gifte bort en ni år gam­mel jente, sier Shekau i vi­deo­en.

Kid­nap­pin­gen har vakt sinne og opp­stan­del­se både i Ni­ge­ria og in­ter­na­sjo­nalt, og mange kri­ti­se­rer myn­dig­he­te­ne i lan­det for ikke å gjøre nok for å redde skole­jen­te­ne.

En av dem som leder pro­test­ak­sjo­nen mot myn­dig­he­te­ne, Naomi Mutah, ble man­dag på­gre­pet etter et møte med pre­si­dent­fru­en Pa­ti­en­ce Jo­nat­han i for­bin­del­se med pro­test­ak­sjo­nen.

Mutah ble ar­res­tert for å ha ut­gitt seg for å være moren til en av de bort­før­te jen­te­ne.

Kri­tikk

En annen av grup­pens le­de­re, Ha­di­za Bala Usman, sa at Mutah re­pre­sen­ter­te mødre som ikke kunne komme til Abuha selv, og at første­da­men hadde be­ord­ret henne ar­res­tert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jo­nat­hans kon­tor av­vi­ser at hun var in­volvert. På­gri­pel­sen ble møtt med bred kri­tikk på so­sia­le medi­er man­dag, og Mutah har etter dette blitt løs­latt, sa Usman til AFP.

Pre­si­dent Good­lu­ck Jo­nat­han ga sine førs­te kom­men­ta­rer om bort­fø­rin­gen søn­dag kveld, hvor han lovet at myn­dig­he­te­ne skul­le finne jen­te­ne og få dem til­ba­ke til fa­mi­lie­ne sine.

- Dette er en vans­ke­lig tid for dette lan­det. Det er smerte­fullt, sa pre­si­den­ten.

NTB

Les også
Nigeria ber om hjelp mot islamister