Boikott og misforståelser brer om seg

Misoppfattninger om Danmark sprer om seg i Saudi-Arabia. Befolkningen får via sms og epost vite at Jyllands-Posten er eiet av den danske regjeringen, og at regjeringen støtter og står bak de omstridte profettegningene.

- Det er masse feilinformasjon som gjør det er nødvendig å fortsette vårt opplysningsarbeide. Feilinformasjonen kommer alle steder fra, primært internett. Vi opplever det via telefonoppringninger, brev og våre folk ute i byen,? sier Hans Klingenberg, Danmarks ambassadør i Riyadh, Saudi-Arabia til Jyllands-Posten.

Klingenberg tilføyer at ambassaden i det hele tatt har det travelt med å opplyse om danske forhold.
-Vi forteller, hvordan det danske samfunnssystem er annerledes enn det man kjenner her nede, f.eks. hva en avis har funnet interessant å bringe, det er dens fulle rett, hvis den holder seg innenfor for de grenser, som også ytringsfriheden er underlagt i Danmark, sier Hans Klingenberg.

Korrigerer misforståelser
Det har også bredt seg en misoppfattning om at Jyllands-Posten driver kampanje mot muslimer.

Jyllands-Posten har som følge av det gjenttatt overfor Saudi-Arabia, og muslimer, at avisen ikke driver noen kampanje mot dem. På Jyllands-Postens nettavis presiserer avisens redaktør seg på arabisk og dansk til muslimer:

? Initiativet er blitt tolket som en kampanje mot muslimer i Danmark og verden over. Det må jeg kategorisk tilbakevise. Det var ikke vår hensikt å krenke noen på deres tro. At det likevel har skjedd, var altså utilsiktet. Det har vi beklaget mange ganger i løpet av de siste måneder. Både i vår egen avis, i andre aviser, på TV, i radio og i internasjonale medier. Vi har samtidig gjennomført møter med representanter for det muslimske samfunn i Danmark. De har funnet sted i en positiv og konstruktiv ånd, samtidig som vi også på annen måte søker å etablere en givende dialog med de danske muslimer.

Misforståelse også i Norge
Selv i Norge oppstår misforståelser rundt Jyllands-Posten.Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) melder lørdag kveld at Jyllands-Posten har krøpet til korset og ber ydmykt om unnskyldning.

Men selv svarerJyllands-Postens sjefsredaktør, Carsten Juste, slik på oppfordringen fra en dansk industrileder om å be om undskyldning:

- (Industrilederen) beskytter sine interesser. Det samme gjør Jyllands-Posten, som nok dypest sett har langt mer på spil. Jeg synes at (bedriftslederen) bør overveie om et diktatur skal avgjøre hvilke strenger det skal spilles i en dansk avis. Vi har gjennom fire måneder forklart oss og beklaget hvis noen har følt seg krenket. Det var ikke vår hensikt. Vi har også forklart, hvorfor vi ikke kan si unnskyld for at vi brakte tegningene - det er av hensyn til ytringsfriheden og de mange generasjoner som har kjempet for den. Det er også av hensyn til de undertrykte muslimer, som kjemper for det samme, sier sjefsredaktør Juste i gårsdagens avis.

Bred støtte i Danmark
Flere meningsmålinger har også vist at dansker flest ikke ønsker at avisen ,eller Danmark, skal be om unnskyldning.

En måling gjort av Epionion for Radioavisen/P3Nyheder ble folk spurt om hvorvidt statsministeren på Danmarks vegne bør si unnskyld til de muslimske land og danske muslimer.
Et overveldende flertal sier nei; 79 prosent, mens kun 18 prosent svarer ja. 3 prosent svarer vet ikke, på spørsmålet om statsministeren bør beklage.

Danskene mener heller ikke, at Jyllands-Posten skal si unnskyld. Her svarer 62 prosent nei og 31 prosent ja, mens syv prosent er i tvi.

----------------------------------------
Les også i Jyllands-Posten:
Misforståelsene brer om seg.
Her kan du lese meldingen fra Jyllands-Posten på dansk og arabisk.
-----------------------------------------

Raymond Haslien