«Etter andre kursdag skulle vi si et spesielt mantra: Sa Ta Na Ma. Vi fikk beskjed om at dette mantraet ikke har noen betydning. Etter kursdag to merket jeg at jeg sov dårlig og ble veldig urolig», sier sykepleieren som fikk mareritt etter andre kurskveld i medisinsk yoga. Illustrasjonsbilde: AFP / NOEL CELIS / NTB Scanpix

Ble skremt og fikk mareritt av «satan-mantra»

En sykepleier som meldte seg på kurs i MediYoga ble redd etter andre kurskveld. Lege Sven Weum anbefaler folk å tenke nøye gjennom hva slags åndelighet man vil åpne seg for.

Bruker du yoga som avslapning eller trening? Bruk kommentarfeltet nederst på siden til å fortelle om dine erfaringer.

-----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Yoga er en åndelig disiplin, ikke en religion», står det på den norske nettsiden til MediYoga, en forkortelse for Medisinsk Yoga.

Lenger nede på siden står følgende: «Yogaen er med som en del i mange religioner – men religion finnes ikke med som en del av yoga».

Helsepersonell

Sykepleieren som tok kontakt medDagen ønsker å være anonym, men deler gjerne sin erfaring fra MediYoga. Kurset hun gikk på var for helsepersonell, og de hun gikk sammen med var blant andre sykepleiere, psykologer, fysioterapeuter.

«Etter andre kursdag skulle vi si et spesielt mantra:Sa Ta Na Ma. Vi fikk beskjed om at dette mantraet ikke har noen betydning. Etter kursdag to merket jeg at jeg sov dårlig og ble veldig urolig», skriver kvinnen i en e-post til Dagen.

På nettsiden kan en lese at MediYoga benytter seg av en del mantraer som er hentet fra den Kundaliniyogiske tradisjonen, blant annet mantraet Guru Ram Das, som forekommer innen Sikhismen.

I et kort intervju forteller sykepleieren at hun begynte på kurset fordi hun tenkte det kunne være et tilbud for pasienter som ikke kan drive med annen fysisk aktivitet. Hun har erfaring med yoga selv, og tror ikke at all yoga er skadelig.

– Men du må være bevisst. Det er lett å bli lurt inn bakveien. Man kommer som pasient og er redusert. Kanskje har man smertestillende innabords, og så deltar man på noe som man ikke vet hva betyr en gang. Man bare tar imot. Det er fryktelig skremmende, synes hun.

Mareritt

Selv fikk hun det hun omtaler som merkelige mareritt om Gud og djevelen, og åndelig maktkamp. Da hun tok det opp med instruktøren, fikk hun høre at «det blir verre før det blir bedre», og at det gjelder mange ulike behandlinger og terapier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter andre kurskveld valgte hun å slutte, fordi det opplevdes helt feil å gå der. Hun forteller at hun prøvde å finne ut hva mantraet Sa Ta Na Ma betyr, og etter å ha sjekket på nettet var hun ikke lenger i tvil.

– Det er som å be til satan direkte, mener hun.

Kari Lyngmo Veetamo var lærer på kurset intensivsykepleieren gikk på, og er kjent med at sykepleieren reagerte på undervisningen.

– Jeg har fått med meg at vedkommende reagerte, men ikke i hvilken grad. Her er det helt tydelig at jeg har sviktet som lærer og det beklager jeg på det sterkeste, sier hun.

Veetamo har 24 års erfaring med yoga og meditasjon, og utdanner helsepersonell til MediYoga-instruktører og terapeuter i Norge og Danmark. Hun understreker at mantraet, Sa Ta Na Ma, ikke har noe med satan å gjøre.

– Det er direkte feil, sier hun.

Sataniske
 assosiasjoner

Det samme sier Rebekka Nøkling, som eier Livslyst & Motivasjon Senteret. Hun opplyser at MediYoga er en del av det man i forskningsverden kaller den integrerte helserevolusjon.

– Man lytter med respekt til Østens visdom, før man tester det ut med vestens teknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun forteller at forskning viser at kombinasjonen av egen stemme, kombinert med vibrasjon, har en beroligende effekt, og at hver yogatime avsluttes med meditasjon med et mantra. Det kan ta fra ni til tolv minutter.

Hun er godt kjent med mantraet Sa Ta Na Ma, og forstår at det kan gi satanistiske assosiasjoner.

– Det er sanskrit og betyr fødsel, liv, død og gjenfødelse. Det var morsomt at kvinnen lærte akkurat det mantraet, fordi det er forsket mye på, blant annet av Nobelprisvinneren fra 2009, Elisabeth Blackburn. Det har vist seg at dette mantraet har en beroligende effekt, og når man sier det, treffer tungen på mer enn 80 punkt, og stimulerer hjernen positivt. Mantraet er blant annet mye brukt av alzheimer-pasienter, fordi det har vist seg å være et viktig verktøy for å få økt hukommelse. Forskning viser også at det øker blodtilførsselen til hjernen.

– Det skjer ting i hodet

Frykten som sykepleieren kjente på etter de to første kurskveldene, forklarer Nøkling slik:

– Det kan høres ut som et angstanfall, som kan trigges av hva som helst. I hennes tilfelle var det kanskje fordi hun forbandt mantraet med ordet «satan».

Nøkling forklarer at det skjer noe med hjernen når man sier fram mantraet, og at mange opplever at det skjer ting i hodet.

– Det er også reelt, fordi det øker blodtilførselen, forklarer hun.

Veetamo, som var kursholder, ønsker ikke å kommentere sykepleierens personlige opplevelse av frykt med bakgrunn i at hun er lærer og har taushetsplikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men generelt kan jeg si at man noen ganger kjenner på smerte, fysisk og emosjonelt, før man får det bedre. Det skjer gjerne når man begynner å vende blikket innover og kjenne etter. Da kjenner man kropp og sinn og sjel på en annen måte.

Veetamo beskriver det som en del av helingsprosessen, og legger til at MediYoga vokser raskt i Norge og brukes ved de største sykehusene.

– Mange tusen opplever at de blir friskere og har det bedre, sier hun, og understreker at de ikke tvinger noen til å si et mantra.

Negative bivirkninger

Sven Weum er lege og har holdt mange foredrag i Norge, Sverige og Finland om forholdet mellom alternativ åndelighet og kristen tro. Han har også nettstedetalternativ-medisin.info, og opplyser at det finnes mange dokumenterte eksempler på negative bivirkninger av åndelige meditasjonsteknikker.

– Den svenske psykiateren Bo Gunnar Johnsson publiserte allerede i 1984 en vitenskapelig artikkel som beskriver ni tilfeller av alvorlig meditasjonsutløst psykose. Felles for alle pasientene var at de hadde brukt mantrameditasjon, og flere hadde skrekkopplevelser av mørke krefter som ville innta kroppene deres.

– Noen så visjoner av ild og slanger som ville skade dem. Det finnes også mange slike eksempler på det svenske nettstedetkundalini.se. Dette nettstedet er ikke laget av kristne, men advarer mot alvorlige bivirkninger av yoga og mantrameditasjon, forteller han.

Betenkelig

Weum synes det er betenkelig at yoga får innpass i behandlingssystemet uten at pasientene få skikkelig informasjon om bakgrunnen for behandlingen.

– Metoder hentet fra Østens åndelighet brukes ofte uten at man forteller om det åndelige innholdet. Det hevdes at yogaen ikke er religiøs, men undersøker man nærmere vil man se at yoga er en åndelig teknikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva tenker du generelt om å bruke mantra?

– Meditasjon med mantraer er åndelige øvelser hentet fra Østens religioner. Innen hinduismen oppfattes mantraene som guddommelige, og brukes som hemmelige formler med overnaturlig kraft. Ofte brukes mantraer for å vekke den såkalte Kundalinikraften. Hvis man anerkjenner at det finnes en åndelig dimensjon, bør man også tenke nøye gjennom hva slags åndelighet man vil åpne seg for.

– Kvinnen går fortsatt på yoga, der det ikke brukes mantra. Hva tenker du om yoga som treningsform?

– Yoga på SATS og andre treningssentre er ofte så utvannet at det bare er kroppsstillingene igjen, uten bruk av meditasjon. Men mange av stillingene har i århundrer vært brukt som en del av gudsdyrkelsen i hinduismen og jeg vil personlig foretrekke andre former for trening, avslutter han.

Bruker du yoga som avslapning eller trening? Bruk kommentarfeltet nederst på siden.