Blå asyl-enighet

Retursentre for asylsøkere med endelig avslag, forskrift om hva som er «barnefaglig forsvarlig» i asylbarnsaker og lavere terskel for retur av straffedømte asylsøkere.

Det er tre av punk­te­ne som re­gje­rings­par­ti­ene er blitt enige med Venst­re og KrF om etter lang­va­ri­ge for­hand­lin­ger om asyl­po­li­tik­ken. Av­ta­len ble pre­sen­tert i Vandre­hal­len på Stor­tin­get sent fre­dag etter­mid­dag.

De fire ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene hadde ingen av­ta­ler om nye møter om asyl­po­li­tik­ken etter at det ble brudd tors­dag. Li­ke­vel ble det altså for­hand­let bak ku­lis­se­ne og re­sul­ta­tet ble pre­sen­tert klok­ken 15.00 i Stor­tin­get, nes­ten et døgn etter det opp­rin­ne­li­ge tids­skje­ma­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da hadde blant andre stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg og de par­la­men­ta­ris­ke le­der­ne vært inne i for­hand­lin­ge­ne i et for­søk på å løse opp i de siste flo­ke­ne.

Alle le­der­ne på plass

Som et ty­de­lig sig­nal om hvor vik­tig fre­da­gens av­ta­le er, stil­te alle fire parti­le­de­re opp på presse­kon­fe­ran­sen sam­men med de som har for­hand­let på vegne av par­ti­ene. Også jus­tis­mi­nis­ter An­ders Anund­sen (Frp) var på plass og for­tal­te blant annet om 90 nye, luk­ke­de asyl­plas­ser.

Han kalte enig­he­ten en bragd fordi den sam­ler fire par­ti­er som i ut­gangs­punk­tet har svært ulike stå­ste­der i asyl- og flykt­ninge­po­li­tik­ken.

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg sa at par­ti­ene har kom­met fram til en av­ta­le på et om­rå­de der det i ut­gangs­punk­tet er stor av­stand mel­lom par­te­ne.

- Vi ble enige om en om­fat­ten­de av­ta­le på ut­len­dings­fel­tet, den mest om­fat­ten­de av­ta­len vi har på et en­kelt­punkt. Nå har klar­gjort inn­hol­det i av­ta­len og kon­kre­ti­sert til­ta­ke­ne, Sol­berg.

Hun på­pek­te at de har pre­si­sert for­stå­el­sen av av­ta­len mel­lom de fire par­ti­ene. Sol­berg var også opp­tatt av at for­hand­lin­ge­ne har fore­gått i åpen­het og til­lit, på samme måte som re­gje­rings­son­de­rin­ge­ne.

- Det er vik­tig når vi skal lage av­ta­ler på vans­ke­li­ge om­rå­der. Slik skal vi fort­set­te sam­ar­bei­det, po­eng­ter­te Sol­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inn­stram­min­ger

Frem­skritts­par­ti­ets leder Siv Jen­sen sa at par­ti­ene er enige om følge opp av­ta­len fra Ny­da­len til punkt og prik­ke.

- Det in­ne­bæ­rer inn­stram­min­ger og opp­ryd­ding etter åtte års rødgrønt styre, fram­holdt Jen­sen, som sa seg godt for­nøyd med de til­ta­ke­ne de er enige om.

- Alle har fått inn­røm­mel­ser og alle har måt­tet gi noe.

Fun­ge­ren­de KrF-le­der, Dag­run Erik­sen, trod­de ikke asyl­av­ta­len er en ut­tøm­men­de liste. Hun for­ven­tet der­for et like godt sam­ar­beid om kom­men­de saker.

- For KrF var en asyl­barn-løs­ning vik­tig. Vi er til­freds med det vi har fått til. Det er også vik­tig å vite hvor inn­stram­min­ge­ne kom­mer og hva de vil bety.

- Det er blitt en hel­het­lig ba­lan­se som KrF kan stå inne for, sa Erik­sen.

En­gangs­løs­nin­gen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sam­ar­beids­av­ta­len mel­lom re­gje­rings­par­ti­ene og støtte­par­ti­ene Venst­re og KrF var asyl­po­li­tik­ken om­talt i et eget til­legg. Der var de fire blant annet enige om en mid­ler­ti­dig ord­ning om opp­holds­til­la­tel­se for asyl­barn som har bodd lenge på mot­tak.

Den enig­he­ten for­len­ges inn i av­ta­len som nå er inn­gått. Løs­nin­gen skal gjel­de for barn og deres fa­mi­lie som hadde minst tre års opp­holds­tid pr. 30. sep­tem­ber i fjor. For­ut­set­nin­gen er at bar­net har bodd i Norge uten opp­holds­til­la­tel­se, at Norge har re­tur­av­ta­le med bar­nets hjem­land og at denne tråd­te i kraft etter at asyl­søk­na­den ble le­vert eller etter at bar­net ble født.

Andre te­ma­er det er blitt enig­het om er så­kal­te «Kjær­lig­hets­vi­sum» og krav til mi­ni­mums­kunn­skap i norsk munt­lig og prøve i sam­funns­fag for de som søker norsk stats­bor­ger­skap. De tas sikte på å inn­føre slike prø­ver fra 1. juli 2015.

DAGEN

Blå asylpolitikk

I fireparti-avtalen ble det åpnet for en engangsløsning for barn som har sittet lenge i asyl, det skulle opprettes retursentre og etableres hurtigfil for retur av kriminelle asylsøkere

I regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet har de føyd til at «Det vil være regjeringens syn at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl.» De vil også gi kommunene større innflytelse ved etablering av asylmottak

I slutten av januar kom 14 organisasjoner, inkludert Norges Kristne Råd, med åtte krav til framtidig norsk asylpolitikk

De siste ukene har de fire borgerlige partiene forhandlet på overtid om forslaget til ny asylpolitikk uten å bli enige. Fredag ettermiddag var endelig alle detaljene på plass

Les også
Delte meninger om asyl-avtale