Biskopene slår ring om kirkeasylet

Den nye re­gje­rin­gen vars­ler kamp om kirke­asy­let i året som kom­mer. Bis­ko­pe­ne rea­ge­rer kraf­tig og fryk­ter at po­li­ti skal bli sendt inn i kir­ke­ne.

I en in­struks som ble sendt til Po­liti­di­rek­to­ra­tet for få dager siden, skri­ver Jus­tis­de­par­te­men­tet at re­gje­rin­gen øns­ker å av­vik­le ord­nin­gen med kirke­asyl i løpet av 2014. Men iføl­ge bis­ko­pe­ne er det uak­tu­elt for kir­ken å gå med på dette.

- Vi vil på ingen måte kaste noen ut av kir­ken, sier bispe­mø­tets pre­ses Helga Haug­land By­fug­li­en til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge bis­kop Atle Som­mer­feldt er det bred enig­het om saken.

- Det er ikke ak­tu­elt å kaste ut dem som sit­ter i kirke­asyl. Det får po­li­ti­et og jus­tis­mi­nis­te­ren hånd­te­re, sier han.

Øns­ker «fel­les løs­ning»

I bre­vet som har ut­løst uroen, vars­ler Jus­tis­de­par­te­men­tet at det skal tas ini­tia­tiv til en dia­log i løpet av 2014 «med sikte på å finne en fel­les løs­ning med Kir­ken som bi­drar til at vi julen 2014 ikke len­ger har per­soner med ut­reise­plikt som har tatt bolig i nors­ke kir­ker».

Jus­tis­de­par­te­men­tet gir over­for NTB ikke svar på om det kan bli ak­tu­elt å sende po­li­ti inn i kir­ke­ne for å hente folk ut.

Men re­gje­rin­gen har stor re­spekt for kirke­rom­met og kir­kens tra­di­sjo­ner, heter det i en ut­ta­lel­se.

- Vi har der­for bedt po­li­ti­et gå i dia­log med kir­ken om det som er en ut­ford­ring, nem­lig at folk som har en plikt til å for­la­te Norge, bru­ker kir­ken som opp­holds­sted for å unn­dra seg denne ut­rei­sen, sier stats­sek­re­tær Hi­mans­hu Gulati (Frp).

Fryk­ter bru­ta­li­se­ring

Dagen meldte onsdag at det nå bor minst ni barn og seks voks­ne i kirke­asyl ulike ste­der i Norge.

Som­mer­feldt ad­va­rer re­gje­rin­gen mot å tvin­ge dem ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det sel­ges inn som en rett­fer­dig­hets­sak, men jeg mener det vil være et bilde på en bru­ta­li­sert norsk asyl­po­li­tikk der­som man vel­ger å gå inn med po­li­ti i kir­ke­ne og bære ut dem som opp­hol­der seg der, sier han til NTB.

Kirke­asy­let ek­sis­te­rer kun i den grad stats­mak­ten vel­ger å re­spek­te­re kirke­rom­met, på­pe­ker Som­mer­feldt. Men å endre prak­sis vil være uklokt, mener han.

- Bil­det av den nors­ke re­gje­rin­gen som en bru­tal or­dens­makt vil gå ver­den rundt hvis det skjer.

Lang tra­di­sjon

Kirke­asy­let opp­sto i sin mo­der­ne form i Norge i 1993. Flere hund­re ko­sovo­al­ba­ne­re søkte da til­flukt i kir­ker og bede­hus, og da­væ­ren­de jus­tis­mi­nis­ter Grete Fa­re­mo (Ap) av­gjor­de at po­li­ti­et av re­spekt for kir­ken ikke skul­le gå inn for å hente dem ut med makt.

Prak­si­sen er siden den gang blitt re­spek­tert av skif­ten­de re­gje­rin­ger.

Men tra­di­sjo­nen for at men­nes­ker skal kunne søke til­flukt i kir­ker, er tusen år gam­mel, på­pe­ker bis­kop Solveig Fiske.

- Det er en tra­di­sjon som fort­satt er vik­tig og må be­va­res. Det er uten­ke­lig å være med på en av­ta­le som sten­ger kir­ken for men­nes­ker som er på flukt fra den yt­ters­te nød, sier hun.

Prin­sipp

Kirke­asyl er ingen øns­ket si­tua­sjon, un­der­stre­ker Fiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men det er et vik­tig prin­sipp at kirke­rom­met be­va­res som til­flukts­sted. For­and­res det prin­sip­pet, vil det være et over­tramp som vil til­spis­se for­hol­det mel­lom kir­ken og po­li­tis­ke myn­dig­he­ter, sier hun.

Også pre­ses By­fug­li­en fast­slår at kirke­asyl ikke kan bli noen varig løs­ning for men­nes­ker som har fått av­slag på asyl­søk­na­de­ne sine.

- Men vi vil ikke lempe folk ut av kir­ken. Nå vil vi av­ven­te og se hvil­ke ini­tia­ti­ver re­gje­rin­gen kom­mer med, sier hun. (©NTB)

Les også
Kritiserer regjeringens kirkeasyl-behandlingKirkeasylanter
Les også
Politistøvler mot kirkegulvet
Les også
Kirkeasylanter får gå ut i julen - for siste gangKirkeasylanter