Biskop oppfordrer foreldre til å protestere

Alle skolene på Voss dropper julegudstjenesten. – Et drastisk skritt, sier biskop Halvor Nordhaug. Kariann Slettemark synes det er underlig at barna hennes ikke får noe tilbud om skolegudstjeneste i år.

Han reagerer kraftig på at rektorene ved alle skolene påVoss sier nei tiljulegudstjenester i kirken i år.

– Jeg er overrasket over at man ikke ønsker julegudstjenester, som er en godt innarbeidet ordning. Det er spesielt underlig at Voss har gjort dette vedtaket. Dette er et sted som står for sterke tradisjoner, og der kirken har en sentral plass i bygda, sier Halvor Nordhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rektorene på Voss er på kollisjonskurs med kunnskapsministerTorbjørn Røe Isaksen. Han sa til Dagen 19. oktober atskolegudstjenester er en viktig tradisjon, og at de har en naturlig plass i det norske samfunn.

Brev til kirken

Vedtaket er gjort kjent i et brev til kirken. Her står det at skolens transportutgifter er et av argumentene mot julegudstjenestene.

– Det brevet er skrevet som en invitasjon til et møte med kirken, sier rektor Camilla Fines Aronsen ved Voss ungdomsskole til NRK.

Hun sitter i arbeidsutvalget til skolelederne og vil ikke kommentere innholdet i brevet før de har hatt møtet med kirken.

Det var en konflikt i fjor etter at Skulestad skule på Voss ikke deltok på julegudstjeneste. Derfor ønsker alle rektorene å ha et felles standpunkt i år, for å få lik praksis.

Skolene på Voss ønsker heller å komme til kirkene spredd utover året, og ikke som en avslutning før jul.

Forundret mor

Kariann Slettemark er mor til to barn som går i første og femte klasse på en skole på Voss. Hun synes det er underlig at barna hennes ikke får noe tilbud om julegudstjeneste i år.

– Det var en del krangling og avisinnlegg om disse gudstjenestene i fjor. Da var det en skole som ikke ville være med. Det er rart at alle skolene nå skal føye seg etter dette vedtaket, sier Slettemark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er engasjert i forskjellig barnearbeid på Voss, og blant annet ansvarlig for søndagsskolen på bedehuset Nain. For noen år siden satte hun opp julespillet «Ære være Gud i det høyeste» i kirken på Voss.

– Det er viktig at barna får et møte med kirken og det kristne budskapet. Voss kirke har stått som et møtepunkt gjennom snart 800 år i sorg og glede for alle vossinger. Derfor er det rart at skolene nå sier nei til julegudstjeneste, sier Kariann Slettemark.

Hun mener det er underlig at rektorene blant annet begrunner det med transportutgifter når tre av de store skolene har gangavstand til kirken.

Hun regner med at flere foreldre vil reagere på vedtaket, siden mange er glad i denne tradisjonen.

Les Vebjørn Selbekks lederartikkel:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Skuffet prest

Prest på Voss, Kjersti Brakestad Boge, er både overrasket og skuffet over vedtaket fra rektorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er veldig trist, for det har vært kjekt med skolegudstjenester. Dette er noe de fleste har ønsket, sier Boge.

Hun viser til at kirken ikke kan gjøre så mye med dette vedtaket, men hun regner med at foreldre vil reagere.

– Kirken er invitert til et møte onsdag med rektorenes arbeidsutvalg. Det står i innkallelsen at julegudstjeneste ikke skal drøftes. Men det skal samtales om andre arrangement i kirkens regi uten forkynnelse. Vi venter nå på et utspill fra rektorene, og håper at vi kan få til andre ting enn julegudstjenester i fremtiden, sier Kjersti Brakestad Boge.

Ikke pålegge

Biskop Halvor Nordhaug viser til at julegudstjenester er godt innenfor det som er skolens område, så fremt det finnes gode fritaksordninger.

Skolene har ifølge opplæringsloven anledning til å gjennomføre gudstjenester som en del av kultur- og tradisjonsformidlingen.

– Vi må presisere at vi ikke kan pålegge skolene å ha julegudstjenester. De har rett til å ha dette, men kan også la være, sier Halvor Nordhaug.

Biskopen legger til at han vil ikke gjøre noe konkret med denne saken i første omgang, for dette gjelder først og fremst de lokale prestene på Voss.

Debatt i Trondheim

Også i Trondheim har det vært debatt om julegudstjenester. Bystyret vedtok nylig med knapt flertall at elever aktivt skal melde seg på gudstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskop Tor Singsaas i Nidaros fikk dermed ikke viljen sin. Han mener at med aktiv påmelding vil skolegudstjenestene fremstå som et livssynsbasert tilbud i skoletiden.

– Det blir ikke riktig. Skolegudstjenestene er en del av skolens generelle virksomhet, og skal være et tilbud på tvers av tros- og livssynstilhørighet. Ønsker eleven eller foresatte ikke å delta, får man fritak, sa Singsaas til Adresseavisen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.