Biskop fremmer nytt forslag

Biskop Ingeborg Midttømme foreslår at det ikke skal sies at en ny vielsesliturgi skal kunne brukes av alle par.

Lørdag formiddag gikk hun på talerstolen på Kirkemøtet og fremmet et annet forslag enn det som lå på bordet fra komiteen.

Dermed er det nå en debatt i Kirkemøtet om hvilke par som skal kunne bruke en ny vielsesliturgi: er den kun for likekjønnede par eller for alle par?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg foreslår at vi opprettholder Kirkerådets formulering slik den er sendt til kirkemøtet, sier hun.

Der heter det at «Et flertall i Kirkemøtet mener at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap.»

I dette forslaget står det ikke at den nye liturgien skal kunne brukes når en mann og en kvinne gifter seg.

I det nye forslaget som komitéen i kirkemøtet fremmet for møtet lørdag, heter det at alle par skal kunne bruke den nye liturgien.

Skuffet

Jan Olav Olsen fra Agder og Telemark støtter Midttømme:

– Vi fikk vite at Bispemøtets vedtak var hogget i stein. Det kan se ut som det var kalkstein.

Intet skulle trekkes fra eller legges til. Under behandlingen i komitéen er noen av forutsetningene brutt. Jeg støtter derfor endringsforslaget. Jeg er skuffet over at disse endringene er kommet inn.

– Varig rom

Egil Morland fra Bjørgvin fremmet også et nytt forslag, dersom kirkemøtet gjør et vedtak om likekjønnet ekteskapsliturgi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der heter det: «Det meste av kyrkja si undervising er retta mot born og unge. Ei ordning som opnar for ekteskap mellom menneske av same kjønn, vil få til følge at kyrkja ikkje kan tala med autoritet på dette området, og at ein på lokalplanet anten vil tale med to tunger eller teia om desse fundamentale spørsmåla for ei kristen oppseding. 

Dersom Kyrkjemøtet gjer vedtak om ein ekteskapsliturgi for likekjønna, må det skapast eit varig rom for kyrkjelydar og tilsette som vil halda fast på kyrkja si klassiske lære om ekteskapet.»

– Stem for

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin sa at han vil tale til dem i kirkemøtet som har forståelse av at ekteskapet er for mann og kvinne.

–  Jeg vil oppfordre dem til å vurdere om de likevel kan vurdere å stemme for. Intensjonen har hele tiden vært å ivareta og skape rom for to syn.

Han stilte spørsmål til bispekollega Ingeborg Midttømme i Møre:  hva er vanskelig med at ny liturgi skal kunne brukes av alle? Hva er det teologiske argumentene mot at liturgien skal kunne brukes av kvinne og mann?

Jeg ser at det er praktiske utfordringer, men det skal utvikles en veiledning. Vi ønsker også at tilsvarende fritaksmuligheter skal bli gitt for andre kirkelige ansatte. Jeg kan ikke se at det er tungtveiende grunner til at dette ikke skal gjelde for alle.

«Åndelig lederskap»

Biskop Ann-Helen Jusnes i Sør-Hålogaland kalte kompromissforslaget om to liturgier «åndelig lederskap i kirken».

– Vi trenger ikke mer splittelse, men fred til å lære og leve med to likeverdige syn. Det er fullt mulig å leve med to ulike teologiske syn som splitter menighetene, sa Jusnes og viste til tidligere uenighet om kvinneprester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke likestilt

Prest Sølvi Lewin fra Tunsberg advarte mot at en ny liturgi skal brukes av alle.

– Hvis vi får liturgi som skal brukes av alle, vil vi med tradisjonelt syn bli skyvd mer og mer til sides. Da er det ikke likestilt lenger, sa Lewin.

Aud Kvalbein fra Oslo gjorde klart at hun ikke kommer til å stemme for noen del av forslaget om ny liturgi.

– Guds ord og kirkens bekjennelse sier noe annet om ekteskap og skaperordning. Det binder min samvittighet. Jeg ønsker ikke med vitende og vilje å stemme mot Guds ord.

– Hun henvendte seg til de som har varslet at de vil stemme for to vielsesliturgier til tross for at de primært er mot.

– Etter min vurdering er det ikke tilrådelig å stemme for noe man er imot.

Takket

Preses Helga Haugland Byfuglien takket for forslaget som var lagt frem.

– Det er lagt inn et punkt om at to syn også gjelder undervisning og praksis. Det er selvsagt at alle i kirken har rett til å hevde sitt syn i forkynnelse, undervisning og i praktisering av liturgier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg håper flertall, men med stor respekt for mindretall som vi biskoper vil ivareta.

Forslag mot

Kantor Geir Ivar Bjerkestrand fra Agder og Telemark fremmet forslag om at ekteskap er for kvinne og mann og at det dermed ikke skal innføres ny liturgi.

– Det forundrer meg at et samlet bispemøte i 1997 sa at å sidestille likekjønnet samliv med heterofilt samliv er kirkesplittende vranglære. På 19 år har budskapet forandret seg. Det er rart.

Er det Bibelen som har forandret seg? Eller er det samfunnet?