Bio-nemnd sier ja til fostertest

Den omdiskuterte NIPD-blodtesten er greit å bruke for å finne fosterets blodtype, mener Bioteknologinemnda.

Dagen har flere gan­ger om­talt blod­tes­ten som skal kunne finne og ana­ly­se­re små biter av fos­te­rets DNA i mors blod.

Uni­ver­si­tets­syke­hu­set i Nord-Nor­ge har søkt om å bruke tes­ten som blant annet kan av­slø­re om fos­te­ret har Downs syn­drom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå har Bio­tek­no­logi­nemn­da sagt en­stem­mig ja til å bruke den så­kal­te NIDP-tes­ten (non-in­vasi­ve pre­na­tal dia­gno­sis) ved et be­stemt til­fel­le: for å finne fos­te­rets blod­type.

Det kan være ak­tu­elt når gra­vi­de «bærer et fos­ter som im­mun­sys­te­met hen­nes vil rea­ge­re på», skri­ver nemn­da på sin nett­side.

År­sa­ken

Rent medi­sinsk gjel­der dette gra­vi­de som mang­ler pro­tei­net rhe­sus D. Der­som fos­te­rets blod der­imot skul­le ha pro­tei­net, kan det opp­stå pro­ble­mer i svan­ger­ska­pet fordi moren dan­ner anti­stof­fer som kan skade fos­te­ret. Kom­pli­ka­sjo­ne­ne kan fore­byg­ges ved rik­tig be­hand­ling.

Nye vur­de­rin­ger

Etter hvert skal nemn­da også vur­de­re tre andre bruks­om­rå­det for NIPD-tes­ten:

* Finne fos­te­rets kjønn når det er fare for al­vor­lig kjønns­bun­det syk­dom.

* Un­der­sø­ke om fos­te­ret har arvet en­kelt­gen­syk­dom­mer ved ri­si­ko for al­vor­lig ar­ve­lig syk­dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* På­vi­se unor­malt an­tall kro­mo­so­mer.

- At Bio­tek­no­logi­nemn­da nå åpner for NIPD brukt til rhe­sus D-dia­gnos­ti­se­ring for­skut­te­rer ikke nemn­das råd når det gjel­der me­to­den brukt til andre for­mål. Vi er bedt om å gi et råd til Helse­di­rek­to­ra­tet om dette av­gren­se­de spørs­må­let. De andre dia­gno­se­ne som det er søkt om å be­nyt­te NIPD-me­to­den til, vil nemn­da komme til­ba­ke til, sier leder Kris­tin Halv­or­sen.

DAGEN