Gud, våpen og Trump, et av slagordene til den høyreekstreme gruppen Proud Boys i USA. Foto: AP / NTB

Biden kritiserer Trump for å akseptere høyreekstremister

Joe Biden mener president Donald Trump avslørte sin aksept av høyreekstreme grupper under TV-debatten mellom de to.

– Det er ingen annen måte å si det på: USAs president nektet å ta avstand fra hvite nasjonalister på debattscenen i går kveld,tvitrer Biden.

Demokratenes visepresidentkandidat Kamala Harris er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Donald Trump later ikke som om han er noe annet enn det han er: en som ikke er villig til å fordømme hvit makt-tilhengere,tvitret hun.

Under debatten i Cleveland ble Trump oppfordret til å ta avstand fra hvit makt-tilhengere og høyreekstreme grupper som Proud Boys.

– Proud Boys – stand back and stand by, sa presidenten, som i stedet rettet sitt skyts mot venstreorienterte grupperinger.

Tungt bevæpnet

Uttalelsen kan oversettes med «tre tilbake, og vær beredt». Medlemmer av gruppen jublet i sosiale medier og så på svaret som en stilltiende aksept fra presidentens side.

Tilhengerne av Proud Boys og andre lignende grupper møter ofte opp tungt bevæpnet for å konfrontere Black Lives Matter-bevegelsen og andre likesinnede som demonstrerer.

De høyreekstreme militsene har også vært aktive i protestene mot myndighetenes smitteverntiltak under koronapandemien.

Uvitende

Da Trump onsdag ble konfrontert med uttalelsen han kom med om Proud Boys under TV-debatten, hevdet han å være uvitende om gruppen.

– Jeg vet ikke hvem Proud Boys er, men hvem de nå enn er, så må de tre tilbake, sa han til journalister i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tre tilbake og la politistyrkene gjøre jobben sin, sa Trump.