- Bevar skolens kristne verdigrunnlag

- Det fins ingen nøytral skole, sier Torkil Åmland i Hordaland Frp. Han advarer partiet mot å fjerne kristendommens særstilling i den offentlige skolen.

- Det er vik­tig å be­va­re det krist­ne verdi­grunn­la­get den nors­ke sko­len byg­ger på, sa de­le­gat Tor­kil Åm­land fra Horda­land til Frps lands­møte fre­dag etter­mid­dag.

- La oss ikke rote oss inn en de­batt om det er greit med bord­vers i sko­len, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil fjer­ne kris­ten­dom-punkt

Åm­land sik­tet til et for­slag om å gjøre den of­fent­li­ge sko­len se­ku­lær og livs­syns­nøy­tral.

Det er Frem­skritts­par­ti­ets Ung­dom (FpU) som står bak for­sla­get fra et mindre­tall i Frps lands­sty­re.

Fler­tal­let vil slå fast i parti­pro­gram­met at Frp vil «sikre kris­ten­dom og den krist­ne kul­tur­arv i grunn­opp­læ­rin­gen». Dette punk­tet vil altså mindre­tal­let og FpU fjer­ne.

- Får vi lese sal­mer?

- Jeg håper og tror at det for­sla­get blir av­vist. Hva er en se­ku­lær skole? Jeg mener man roter seg inn i en dis­ku­sjon om hva om er lov og hvor­for noe ikke er lov, ut­dy­per han til Dagen.

Og fort­set­ter:

- Kan vi synge bord­vers og sal­mer i sko­len, og kan man i det hele tatt lese sal­mer? Kan vi lese krist­ne dikt i lit­te­ra­tur­fag, og kan man henge de ti bud på veg­gen? Hvor går gren­sen, spør Frp-po­li­ti­ke­ren.

- Ingen nøy­tral skole

Han mener at det er bedre at sko­len har et de­fi­nert verdi­grunn­lag enn at det fram­stil­les som at sko­len ikke har noe verdi­grunn­lag.

- Det fins ikke en nøy­tral skole. Det vil all­tid være noen ver­di­er som lig­ger til grunn for sko­len. Spørs­må­let er hvil­ke ver­di­er vi snak­ker om, sier Åm­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kris­ten­dom­men bør også ha en sær­stil­ling i RLE-fa­get, mener han.

- Fordi kris­ten­dom­men er en så vik­tig del av vår his­to­rie og kul­tur.

Per­son­lig er han li­ke­vel mot å på­leg­ge sko­le­ne å holde skole­guds­tje­nes­ter.

- Sko­le­ne må selv vur­de­re dette. Det hand­ler om å gi sko­len fri­het og roms­lig­het til å gjøre det på den måten de fin­ner det best.

DAGEN

Les også
Følg Frp-landsmøtet direkte på Dagen.noFølg sendingene fra Frps landsmøte her: