Ber Sikkerhetsrådet om straff av Nord-Korea

FNs menneskerettighetsråd ber i en resolusjon Sikkerhetsrådet vedta straffetiltak mot Nord-Korea for forbrytelser mot menneskeheten. Kina og Russland stemte imot.

Menneskerettighetsrådet vedtok resolusjonen med 30 mot 6 stemmer. 11 stater avsto å stemme. I resolusjonen heter det at de som er ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten, må etterforskes og straffes.

EU og Japan sto bak forslaget som Nord-Koreas ambassadør møtte med en oppfordring til kritikerne om å «passe sine egne saker».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Menneskerettighetsrådet forlenget samtidig mandatet til dets hovedetterforsker for Nord-Korea, Marzuki Darusman, med et år.

Resolusjonen fredag var en reaksjon på en rapport som ble framlagt for kort tid siden der Nord-Koreas ledere anklages for de verste forbrytelsene mot menneskerettighetene siden Nazi-Tysklands under andre verdenskrig.

Blant forbrytelsene rapporten mente den hadde funnet bevis for, var ulovlig massefengsling, drap, tortur, voldtekt og bevisst sult. Nord-Koreas leder Kim Jong-un risikerer å bli stilt for Den internasjonale straffedomstolen ICC.

Men Russlands og Kinas motstand mot å straffe Nord-Korea gjør at de trolig også vil stemme imot i Sikkerhetsrådet. Da blokkerer de en resolusjon og gjør at Nord-Korea forblir ustraffet.

- I Den demokratiske republikken Korea har vi et ordtak, sa Nord-Koreas ambassadør Se Pyong So:

- Pass deres egne saker. (©NTB)