LOVER Å RYDDE OPP: Hennes & Mauritz fikk i fjor en strategi om å gi rettferdig levelønn til tekstilarbeidere i utviklingsland innen 2018, sier presseansvarlig Kristin Fjeld. Framtiden i våre hender mener at H&M har kapasitet til å nå målet i år. Foto: Silje Rognsvåg

Ber klesbransjen rydde opp nå

Fikk massiv kritikk for håndtering av tekstilarbeidere i Bangladesh.

– Jeg ønsker meg politiske løsninger, men før vi får det må bransjen selv være med på å etablere en ny standard, sier leder iFramtiden i våre hender, Arild Hermstad, til Dagen.

Engasjer deg

Etter at Aftenposten nylig lansertenett-TV-serien «Sweatshop» har de dårlige arbeidsvilkårene på tekstilfabrikker i utviklingsland fått stor oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hermstad oppfordrer folk til å handle klær på bruktbutikker og hos nisjebutikker med fairtrade-varer for å vise de store kjedene at rettferdig handel er viktig for forbrukerne.

– Viktigst er å engasjere seg i sosiale medier og delta i kampanjer, sier Hermstad.

Gav etter for kritikk

Hennes og Mauritz har de siste årene fått mye kritikk for den lave lønnen tekstilarbeiderne deres fikk i Bangladesh og Kambodsja.

Med bygningskollapsen på tekstilfabrikk i Bangladesh i fjor, der 1100 personer ble drept, ble klesbransjen nødt til å ta et tak.

Det førte til at H&M i fjorforpliktet seg på å sikre rettferdig levelønn for tekstilarbeidere innen 2018.

Rettferdig handel?

Kleskjeden understreker overfor Dagen at de som et globalt moteselskap tar ansvar for å behandle tekstilarbeiderne rettferdig.

– Kan forbrukere i Norge være trygg på at klærne de kjøper på H&M er rettferdige?

– Hos H&M kan forbrukerne være trygge på at vi gjør alt vi kan for å sikre en bærekraftig produksjon, at vi gjør alt vi kan for sikre at vi tar vare på miljøet og mennesker gjennom hele verdikjeden vår, sier Kristin Fjeld, presseansvarlig for H&M Norge til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN