Belgias nasjonalforsamling åpner for dødshjelp til barn

Uhelbredelig syke mindreårige skal kunne få hjelp til å dø i Belgia. Nasjonalforsamlingen vedtok torsdag en utvidelse av loven om dødshjelp.

Uhel­bre­de­lig syk, store smer­ter, ingen be­hand­lings­mu­lig­het. Det er for­ut­set­nin­ge­ne Bel­gia har lagt inn i loven som åpner for at en mindre­årig skal kunne få hjelp til å dø. Na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Brus­sel ved­tok tors­dag kveld den nye loven.

Men selv om et stort fler­tall av inn­byg­ger­ne i et li­be­ralt Bel­gia sier de støt­ter en ut­vi­del­se av loven om døds­hjelp, har det vært hard de­batt og mot­stand mot for­sla­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hel­lig liv

Mens lo­vens for­kjem­pe­re ser det som «den yt­ters­te hu­ma­ne gest», fryk­ter den ka­tols­ke kir­ken i Bel­gia at døden er i ferd med å tri­via­li­se­res.

- De kan ikke drik­ke før de er 16. De kan ikke røyke før de er 16. De kan ikke stem­me før de er 18. De kan ikke gifte seg før de er 18. Men når vi snak­ker om liv og død, så kan de be­stem­me? Det hen­ger ikke sam­men, sier kris­ten­de­mo­kra­ten Els Van Hoof til den ame­ri­kans­ke ra­dio­ka­na­len NPR.

Også en grup­pe barne­le­ger har bedt de folke­valg­te stem­me nei. De mener sår­ba­re barn kan bli pres­set til å ta et umu­lig valg.

Andre land

Kir­kens bøn­ne- og faste­dag til tross: Bel­gia lig­ger an til å bli det andre lan­det i ver­den som til­la­ter døds­hjelp for uhel­bre­de­lig syke barn. Og i mot­set­ning til første­lan­det Ne­der­land blir det ingen nedre al­ders­gren­se.

- Barn er i stand til å ta en slik av­gjø­rel­se, spe­si­elt de som er kro­nisk syke, sier spe­sia­lis­ten Do­mi­ni­que Los­sig­nol ved kreft­kli­nik­ken Bor­det til ny­hets­by­rå­et AFP.

- Vi kan ikke kon­trol­le­re alle typer smer­te, sier han.

Ven­ter ikke mange

Bel­gia gjor­de døds­hjelp lov­lig for voks­ne over 18 år i 2002, og i 2012 fikk 1.432 per­soner hjelp til å dø. Det ut­gjor­de 2 pro­sent av alle døds­fal­le­ne, iføl­ge AFP, men eks­per­te­ne ven­ter ikke mange søk­na­der på vegne av barn.

Det vil kreve et ønske fra for­eld­re­ne og god­kjen­ning fra leger og psy­ko­lo­ger om mindre­åri­ge skal få døds­hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bar­net må være «i en håp­løs medi­sinsk si­tua­sjon med kon­stant og uut­hol­de­lig li­del­se som ikke kan lind­res», og som vil føre til døden innen kort tid. Bel­gier­ne leg­ger også inn i lov­teks­ten at bar­net skal være i stand til å for­stå av­gjø­rel­sen og være be­visst hva døds­hjelp betyr.

NTB

Les også
Ap: - Aldri aktiv dødshjelp i NorgeHøringsnotatetAktiv dødshjelp: Eutanasi eller legeassistert selvmord. Også kalt barmhjertighetsdrap.