Ap: - Aldri aktiv dødshjelp i Norge

Arbeiderpartiet vil ikke la fastleger reservere seg mot aktiv dødshjelp nå, fordi de tror aktiv dødshjelp aldri vil bli tillatt i Norge.

- Det er et såpass stort politisk flertall mot, også blant helsepersonell. Jeg tror ikke aktiv dødshjelp kommer til å bryte gjennom, sier stortingsrepresentant Karianne O. Tung (Ap) til Dagen.

Hun mener at regjeringens forslag om reservasjonsmulighet for fastleger mot aktiv dødshjelp er et skritt nærmere legalisering av aktiv dødshjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stor gråsone

Det er bare Fremskrittspartiet som har åpnet for aktiv dødshjelp blant partiene på Stortinget.

- Jeg tror vi snakker mer enn ti år, men forhåpentligvis mindre enn 50 år, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad om utsiktene til å tillate aktiv dødshjelp her til lands.

Arbeiderpartiet er mot både eutanasi og assistert selvmord, altså om helsepersonell gir pasienten en injeksjon, eller en dose som pasienten kan innta selv.

- Det er særdeles krevende å håndheve aktiv dødshjelp og det er en stor gråsone av spørsmål som vi ikke kan få svar på i lovverket. Hvem skal få lov? Må de ha diagnose eller ikke, spør Tung.

Hun frykter også at aktiv dødshjelp vil legge et enormt press og ansvar på helsepersonellet.

- Vi bør heller konsentrere oss om lindrende behandling og å gjøre døden mest mulig verdig for folk, gjennom utdanning av helsepersonell og la pasienter dø der de ønsker, sier Ap-politikeren.

Lindrende tjeneste

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her er Karianne O. Tung på linje med de andre partiene som i går diskuterte hvordan samfunnet bør forebygge at aktiv dødshjelp presser seg fram.

Det var KrF-politiker Olaug V. Bollestad som reiste debatten.

Helseminister Bent Høie kvitterer med å sette Helsedirektoratet til å lage en fagrapport for hvordan lindrende og palliative tjenester kan utvides framover. Direktoratet har frist til 1. desember 2014.

- Vi trenger en oversikt over hvilken kunnskap som fins på feltet og erfaringene de pårørende har. Vi må vurdere barn og unges særlig behov, og se på hvordan vi kan få til et godt og systematisk samarbeid mellom det offentlige helsetilbudet og frivillige og ideelle aktører, sa Høie.

Han understreket at aktiv dødshjelp ikke er aktuell politikk i Norge.

- Jeg er helt klar på at denne regjeringen ikke vil endre på det, slo Høie fast.

Mot reservasjon

Regjeringens høringsnotat om reservasjonsmulighet for fastleger mot å henvise til abort, inkluderer reservasjon mot aktiv dødshjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det reagerer Arbeiderpartiet sterkt på.

- Det er beklagelig at helseministeren tar et skritt nærmere en legalisering av aktiv dødshjelp når det på en så snever måte foreslås å tilrettelegge lovverket for aktiv dødshjelp, sier Karianne O. Tung.

Hun synes det er «merkelig å omtale abort og dødshjelp i samme forslag».

- Det skjer nesten litt i det skjulte. Dessuten er det kun snakk om fastleger, mens det også er annet helsepersonell som vil være aktiv i en situasjon med aktiv dødshjelp. De er ikke tatt med.

Bred debatt

Sivert Bjørnstad (Frp) mener at reservasjon mot aktiv dødshjelp er en lite aktuell problemstilling for fastleger.

- Når det gjelder selve sykehuslegene som eventuelt skal utføre hjelpen, må det selvsagt være mulig å reservere seg, på lik linje med hva som gjøres i dag med abort, sier han.

Ap-politiker Tung tror ikke aktiv dødshjelp vil bli lov i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Skulle aktiv dødshjelp mot formodning bli tillatt, må vi ha en bred diskusjon om hvordan den skal praktiseres og om reservasjonsmulighet. I dag sier vi uten tvil nei til å reservere seg mot både henvisning til abort og aktiv dødshjelp. Høringsnotatet er ikke dyptgående nok, sier Tung.

DAGEN

Høringsnotatet

21. januar sendte helseminister Bent Høie (H) ut høringsnotatet om reservasjonsmuligheten for fastleger til å reservere seg mot å henvise til abort og aktiv dødshjelp - i tilfelle det skulle bli lov.

Opposisjonen og Høyre-grasrota har rast mot forslaget, som de mener vil svekke abortrettighetene.

KrF og Ap reagerer på at Høie vil la kommunene bestemme prinsipielt om det skal være reservasjonsmulighet.

Aktiv dødshjelp: Eutanasi eller legeassistert selvmord. Også kalt barmhjertighetsdrap.
Les også
Kan aldri si aldri om eutanasi
Les også
Sang på Stortingets talerstol