Deltok: KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa (t.v.) og Amal Aden (t.h) i Olso Pride like før sommeren.

Bedehuspastor forstår Pride-deltagelse

– Jesus oppsøkte mennesker uten å bekrefte deres livsførsel, sier Thomas Rake i Bedehuskirken.

Etter at Knut Arild Hareide deltok i Oslo Pride i juni har mange konservative kristne reagert med skepsis. I Bergen KrF måtte Hareide rykke ut for å roe gemyttene i etterkant.

Nå mener den toneangivende indremisjonspastoren Thomas Rake fra Bryne at reaksjonene kan være et tegn på at mange konservative setter egen etikk foran vennskapet med syndere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er redd vi konservative kristne kirkeledere oftere havner i venneflokken til fariseerne enn i venneflokken til synderne, skriver pastoren i Bedehuskirken i et innlegg i dagens avis.

Videre skriver han at å bli sett på som venn av noen i LHBTI-miljøet fordi man deltok i Pride, kan vært et tegn på Kristusliket.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Jesus og Pride

Pastor: Thomas Rake er pastor i Bedehuskirken på Bryne.

– Det er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil mene for mye om. Men jeg vet han ville være med de som trenger en lege, de som er utenfor og som sliter. Men om han ville gått i Pride, vet jeg ikke, sier Rake.

– Du skriver at å delta i Pride kan være et tegn på Kristuslikhet. Ville du selv gått i Pride hvis du hadde blitt invitert?

– Det er også et hypotetisk spørsmål. Det kommer an på mange faktorer. Jeg tror det er viktig å ha relasjoner og søke fellesskap med personer man ikke er enig med. Vi må identifisere oss med deres sår og utfordringer, samtidig som vi peker på Han som kan lege alle sår, sier Rake.

– Så du vil altså ikke utelukke at å delta i Pride kan være et tegn på at man ligner Jesus?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det jeg prøver å si er at det er tegn på Kristusliket å søke relasjoner med de man er uenig med, og de som fører et liv vi ikke kan identifisere oss med. Mange av oss har et stykke å gå på dette området, sier pastoren.

Feiltolker Jesus

Skeptisk: Reder og tidligere stortingsmann for KrF, Per Sævik, mener Jesus

– Hareides deltakelse i Pride fremstår som et eklatant brudd på forståelsen av Bibelen, sa Sævik til Vårt Land nylig.

Sammen med partiveteraner som Anita Apeltun Sæle og Kjell Furnes skrevet han et brev til partiledelsen hvor de uttrykte sin bekymring for KrFs politiske kurs.

Herøy-rederen, som satt på Stortinget for KrF fra 1989 til 1993, mener Rake står i fare for å feiltolke Jesus.

– Det er ikke slik at fordi du står for noe er du en fariseer. Jeg tror forutsetningen for toleranse er å stå for noe. Da må noe være rett og andre ting være feil, sier Sævik.

– Indremisjonspastoren mener det kan være et tegn på Kristusliket å delta i Pride. Hvordan ser du på det?

– Jeg ville i alle fall tenkt vesentlig annerledes i dette spørsmålet. Mestern selv hadde oppfatninger om hva som var både rett og galt. Jesus sa til kvinnen som var grepet i hor: Gå bort og synd ikke mer. Man må ikke fremstille Mesteren som en som tolererte alle ting og var velvillig til alt, sier Sævik.

Åpen for kristne venner

Fri-leder: Ingvild Endestad takker gjerne ja til en kaffe med en konservativ kristen pastor.

– Jeg synes det var viktig at han gjorde det. Jeg vet at flere i hans parti satte pris på det. Det var stort av ham å gjøre det. Kanskje spesielt etter angrepet i Orlando, sier Ingvild Endestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun ønsker selv å ha kontakt med personer som er uenig med henne.

– Har du selv konservative kristne venner?

– Nei, jeg har ikke noen nære venner som er konservative kristne, men det er viktig for meg å omgås ulike mennesker, sier Endestad.

– Skulle du ønske at du hadde det?

– Jeg tror det er lurt å ha venner og diskusjonspartnere med ulik bakgrunn og perspektiv på verden. Da kan man lettere forstå samfunnet, skjønne hvor andres syn kommer fra, og kunne endre sitt eget syn, sier Fri-lederen.

Endestad hadde takket ja hvis en konservativ kristen pastor hadde invitert henne på en kaffe.

– I vår bevegelse har vi god tradisjon for å møte meningsmotstandere. Jeg tror på debatt og dialog, sier Endestad.

– Ville du deltatt i en marsj til støtte for forfulgte kristne?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, det ville jeg.

Dagen har prøvd å få en kommentar fra KrF-leder Knut Arild Hareide, uten å lykkes.

Les også
Vi må strekke oss for å bli kalt for synderes venn