Barth Eide skal møte Benjamin Netanyahu

- Bra at møtet vårt skjer på øvers­te po­li­tisk hold, slik det også skjer i Egypt og i Pa­le­sti­na på denne rei­sen, sier den norske utenriksministeren.

Is­ra­els stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu be­kref­tet i siste liten at han vil ta imot Espen Barth Eide (Ap) i løpet av de tre da­ge­ne den nors­ke uten­riks­mi­nis­te­ren er på besøk i Midt­østen.

Først da flyet sto på rulle­ba­nen på Gar­der­moen, kom be­kref­tel­sen fra is­ra­elsk hold om at Eide får møte Netanyahu. Fra før var det av­talt møter med po­li­ti­ke­re på la­ve­re nivå i den ny­ut­nevn­te re­gje­rin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg opp­le­ver ikke noe po­li­tisk drama i dette. Det er bra at møtet vårt skjer på øvers­te po­li­tisk hold, slik det også skjer i Egypt og i Pa­le­sti­na på denne rei­sen, sier Eide til NTB.

Uten­riks­mi­nis­te­ren inn­le­det tirs­dag kveld en tre dager lang reise i Midt­østen. Det er Espen Barth Eides førs­te reise til re­gio­nen etter ut­nev­nel­sen. Han skal møte blant andre Egypts pre­si­dent Mo­ha­med Mursi, FNs spe­sial­ut­sen­ding til Syria Lak­h­dar Bra­hi­mi, Pa­le­sti­nas pre­si­dent Mah­moud Abbas og stats­mi­nis­ter Salam Fayyad - og altså den is­ra­els­ke stats­mi­nis­te­ren Ben­ja­min Netanyahu.

Iføl­ge VG øns­ket Eide et møte med Netanyahu i for­kant av møtet i gi­ver­lands­ko­mi­te­en i mars, men is­rae­ler­ne holdt til­ba­ke som en re­ak­sjon på at Norge stem­te for å gi Pa­le­sti­na ob­ser­va­tør­sta­tus i FN.

Dyp krise

Eide lan­det tid­lig tirs­dag kveld i Kairo og dro rett i møte med ge­ne­ral­sek­re­tær Nabil al-Ara­bi i Den ara­bis­ke liga for å dis­ku­te­re den po­li­tis­ke si­tua­sjo­nen i re­gio­nen.

Bak­tep­pet er et Midt­østen pre­get av be­ty­de­lig og øken­de uro. Egypt er i «dyp krise», iføl­ge uten­riks­mi­nis­te­ren. Mis­nøy­en med Mur­sis styre blir sta­dig ster­ke­re i ho­ved­sta­den, val­get på na­sjo­nal­for­sam­ling er ut­satt på ube­stemt tid, og spen­nin­ger på gate­plan har re­sul­tert i vol­de­li­ge tref­nin­ger mel­lom Mur­si-til­hen­ge­re og hans mot­stan­de­re.

- Ikke bare mang­ler Egypt en fun­ge­ren­de na­sjo­nal­for­sam­ling, vi er også dypt be­kym­ret for men­neske­ret­tig­hets­si­tua­sjo­nen og en sta­dig vans­ke­li­ge­re øko­no­misk si­tua­sjon. Begge sider har et an­svar for å sørge for at dette pro­sjek­tet ikke rak­ner helt, sier Eide.

Den sy­ris­ke op­po­si­sjo­nen ser på sin side ut til å være i opp­løs­ning, det er dår­lig ko­or­di­ne­ring og sam­hø­rig­het mel­lom de po­li­tis­ke kref­te­ne, og de stri­den­de og selv Den sy­ris­ke na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen sli­ter med indre uro.

Vil stil­le Is­rael til veggs

Til Is­rael har Eide med seg et bud­skap om at «tiden er i ferd med å renne ut» for Oslo-pro­ses­sen. Til som­mer­en er det 20 år siden enig­he­ten om Oslo-av­ta­len. Par­te­ne synes imid­ler­tid len­ger unna en to­stats­løs­ning nå enn noen gang tid­li­ge­re i løpet av denne pe­rio­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eide øns­ker at Is­rael bedre etter­le­ver sitt ut­tal­te ønske om en sta­bil to­stats­løs­ning.

- Hadde de sagt at de ikke vil ha en slik løs­ning, kunne vi i det mins­te be­gynt å tenk­te på hva vi gjør da. Det er mange al­ter­na­ti­ver til en to­stats­løs­ning, men de er alle dår­li­ge al­ter­na­ti­ver, va­ri­an­ter av en énstats­løs­ning, sier han.

Eide mener han har solid rygg­dek­ning i gi­ver­lands­grup­pen, som Norge leder, for å gå is­rae­ler­ne har­de­re på klin­gen i disse spørs­må­le­ne. Han mener det bør gjø­res opp sta­tus for hva Oslo-pro­ses­sen reelt har av­sted­kom­met når gi­ver­lands­grup­pen sam­les igjen i New York rundt 20-års­da­gen for av­ta­len.

- Vi må stil­le de store spørs­må­le­ne som noen synes er ube­ha­ge­li­ge. Hva har vi opp­nådd i alle disse årene, og gir det vi hol­der på med me­ning? spør han.

(NTB)