Anne Lindboe vil at ordningen med omskjæring av gutter på sykehus skal evalueres etter fem år. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Barneombudet frykter flere vil velge omskjæring

Barneombudet frykter flere foreldre vil velge å omskjære gutter når inngrepet tilbys ved offentlige sykehus, og krever at ordningen evalueres etter noen år.

I november sendte barneombud Anne Lindboe brev til Helse- og omsorgsdepartementet der hun ber om at departementet følger opp hvordan omskjæring praktiseres ved sykehusene, skriver Aftenposten.

– Man bør registrere hvor mange henvendelser som kommer, hvor mange som omskjæres og om barnet opplever smerte. Også komplikasjoner under operasjonen og etterpå bør registreres, sier Anne Lindboe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barneombudet ber også om at departementet legger en strategi for at loven kan tas opp igjen til ny vurdering om noen år.

– Med den nye ordningen med omskjæring på de offentlige sykehusene, subsidiert med ni millioner fra statsbudsjettet, går Norge lenger enn de fleste land i Europa. Der er det vanlig at det private helsevesen tar seg av dette under strenge krav til legens kyndighet, påpeker hun.

Lindboe, som selv har arbeidet som barnelege, påpeker at forskning fra det danske Rigshospitalet har vist at fem av hundre barn får komplikasjoner etter inngrepet selv om det gjøres på sykehus.

– Når inngrepet gjøres i det offentlige helsevesen, gis det et skinn av å dreie seg om noe helsefremmende for barnet – og slik er det jo ikke, sier hun.

Les også
Genjakt kan gi Helse-Norge forstoppelseBioetiske spørsmål
Les også
Leger får ikke si nei til omskjæring av gutter
Les også
Kirkens SOS får flere spørsmål om selvmordHenvendelser
Les også
Svensk sykepleier sjekkes på nytt for ebola