Ban fordømmer angrep i Lahore

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer selvmordsangrepet i Lahore som kostet minst 72 mennesker livet søndag. Myndighetene har startet jakten på dem som sto bak.

– Generalsekretæren fordømmer på det sterkeste selvmordsbomben ved Gulshan-i-Iqbal-parken iLahore, heter det i en uttalelse fraFN.

– Han ber om at de som har begått denne forferdelige terrorhandlingen raskt stilles for retten, i tråd med forpliktelser overfor menneskerettighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En talsmann forPakistans væpnede styrker uttrykte søndag kveld noe av det samme, om enn i mindre diplomatiske ordelag.

– De som drepte våre uskyldige brødre, søstre og barn, må stilles til ansvar. Vi vil aldri la disse umenneskelige monstrene overkjøre vårt liv og vår frihet, skrivergeneral Asim Bajwa på Twitter.

Mandag morgen ble dødstallet etter angrepet oppjustert til 72. Over 200 ble såret i angrepet, og det er ventet at dødstall vil stige.

– Kristne var målet

De fleste av ofrene i Lahore var kvinner og barn, som var samlet på en lekeplass ved en park i byen på første påskedag. En utbrytergruppe fra pakistanskTaliban sier de står bak selvmordsangrepet, og at landets kristne minoritet var målet.

– Målet var kristne. Vi vil sende et budskap til statsminister Nawaz Sharif om at vi har ankommet Lahore, sier talsmannEhsanullah Ehsan i gruppen som kaller seg Jamaat ul-Ahrar.

Gruppen har tatt på seg ansvar for flere store angrep etter at den brøt ut fra pakistansk Taliban i 2014. På et tidspunkt sverget den troskap til ekstremistgruppenIS, men har senere sluttet seg til Talibans opprør igjen.

Pakistansk Taliban kjemper for å velte regjeringen og innføre en streng tolkning av islamsk lov.

Minoriteter og myndigheter utsatt

I de 15 årene som er gått siden Pakistan sluttet seg tilUSAs kamp mot militant islamisme i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001, har militant vold ridd landet som en mare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hovedmålene for angrepene har vært militæret, politiet, regjeringen og vestlige interesser, men også kristne og andre minoriteter har vært utsatt.

I 2013 ble nærmere 80 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en kirke i byenPeshawar. Etter at 134 skolebarn ble massakrert av Taliban i et angrep mot en militærskole i desember 2014, har hundrevis av mistenkte militante blir drept eller arrestert i en motoffensiv fra de pakistanske sikkerhetsstyrkene.

Sikkerhetstjenesten har selv blitt beskyldt for å bygge opp militante og bruke dem iAfghanistan og i kampen mot arvefiendenIndia.