APPELL: Astrid Rydland Aaasen arbeider til daglig som privatpraktiserende fysioterapeut på Leknes i Lofoten. Lørdag holder hun appell i et fullsatt konserthus i Oslo i anledning NLM sitt 125 årsjubileum.

Astrid (27) taler i fullsatt konserthus

En gruppe kvinner fra Bergen startet det som nå er Norges største misjonsorganisasjon. 125 år senere skal igjen en ung kvinne varme opp misjonshjertene.

Nærmere 1.400 gjester er ventet til Oslo Konserthus førstkommende lørdag. Der feirer Norsk Luthersk Misjonssamband sitt 125-årsjubileum. Kjente kristne artister skal opptre, og misjonsledere skal holde appell.

Astrid Rydland Aasen (27) er en av fire som er bedt om å holde appell. Fysioterapeuten som bor og jobber i Lofoten kjenner spenningen i magen, men bedyrer at hun ikke er nervøs. – Mer sånn «excited», sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aasen har tilbrakt store deler av oppveksten i organisasjonen. Hun har gått gradene, og er i dag gift med Pål Sverre Aasen, pastor i Nord-Norges største pinsemenighet.

– Det kom nok som et sjokk på noen da jeg ble kjæreste med en pinsevenn, men vi hadde et felles kall om å være med og utbre evangeliet i nord. Fra jeg var liten har jeg alltid drømt om å få være misjonær i Norge, legger hun til.

Vinne verden

NLM skriver i en pressemelding at de ønsker å sette søkelys på at Jesus endre liv. «Vi har fått oppleve, gjennom vår 125-årige historie, at Jesus utgjør en enorm forskjell i menneskers liv. Vi ser frukter av forkynnelsen av evangeliet og godt bistandsarbeid på flere kontinent og blant mange folkegrupper. På jubileumsfesten vil vi også se fremover. Vi vet at det i dag fortsatt finnes flere tusen folkegrupper der mennesker har få eller ingen muligheter til å få vite at Jesus døde for dem. Derfor gjelder kallet fremdeles, derfor vil vi fortsatt vinne verden for Kristus!» står det.

Organisasjonen har alltid hatt tradisjon for å gi unge mennesker stor tillit. Det tenker Aasen er utrolig viktig, og en av grunnene til at de kan ha et 125-årsjubileum. Satsingen på unge gjør at organisasjonen også vil bestå i mange år fremover, tror hun.

Hvorfor skal jeg?

Aasen ble spurt om å holde appellen i april. Hun kjente et sug i magen da spørsmålet kom, og den første responsen var: hvorfor skal jeg gjøre det?

– Men så tenkte jeg at det sikkert var en grunn for det, og da skal jeg være frimodig og takke ja.

Hun er en av fire som skal holde appell lørdag. Det skal også Anne-Lise Søvde, daglig leder i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME), Purevdorj Jamsran fra Mongolia og NLM sin generalsekretær, Øyvind Åsland. Fra Grete Hauklid, leder for jubileumskomitéen, får Dagen opplyst at Aasen har fått ansvar for å holde den «åndelige» appellen.

– Hvordan har du jobbet med det du skal si?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg jobbet som vikar i Moskenes kommune da jeg ble spurt, og hadde en time å kjøre til jobb. Jeg hadde god tid til å tenke og be. Kort tid etter at spørsmålet kom opplevde jeg at talen kom i sin helhet. Da var det bare å sette seg ned og skrive det ut.

Litt redigering har det blitt i ettertid, og appellen har blitt kvalitetssikret av folk sentralt. Da manus ble sendt første gang fikk hun vite at hun var på rett spor. Med litt redigering var hun i mål.

– Kan du kort si hva budskapet er?

– Det handler om at vi skal tjene hverandre slik Jesus tjente oss da han døde for oss. I misjonsarbeid er det mye som må gjøres over lang tid som kan virke stusselig og smått. Men dypest sett handler det om å leve for Jesus.

Aasen sier at hun ønsker å hylle de som har lagt ned mange, mange timer for misjonen, og som aldri har fått noe diplom for det.

– Det angikk meg

Hun gikk på Sygna videregående skole da hun tok et bevisst, kristent standpunkt.

– Jeg begynte å lese i Bibelen selv og kan huske at jeg hørte etter på møtene på en ny måte. Det som ble sagt angikk ikke lenger bare de andre. Det angikk meg. Det er fantastisk å forstå at alt det Jesus har gjort gjelder meg, og at jeg kan være en del av hans planer. Jeg lever ikke bare på måfå, men det fins en konkret plan og mening med mitt liv. Det var en spennende oppdagelse, husker hun.

– Men det var også en vond side ved det, for når man skjønner hva det vil si å være kristen må man gi avkall på ting. Poenget med et kall må jo være at man sitter igjen med en følelse av at Gud er verdt det, fordi han er god mot oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2012 talte Aasen på generalforsamlingen til NLM.

– Er du en kvinne for de store anledninger?

– Nei, tvert i mot. Jeg er et hverdagsmenneske, og er glad i å leve enkelt.

Les også
NLM-pionerane
Les også
Den nye misjonsvirkeligheten
Les også
Fra 1891 til 2016, med blikket framover
Les også
Ber NLM være et korrektiv innenfor kirken
Les også
Gratulerer, NLM!