Assad vil ha ett år på seg til å ødelegge våpen

Det vil ta rundt ett år og koste mil­li­ard­be­løp å øde­leg­ge Sy­rias kje­mis­ke våpen, sier lan­dets pre­si­dent Bashar al-As­sad. Han be­nek­ter at hans styr­ker har drept hundre­vis av men­nes­ker med slike våpen.

I et in­ter­vju med den ame­ri­kans­ke fjern­syns­ka­na­lenFox News sier Assad at hans re­gje­ring vil uska­de­lig­gjø­re de kje­mis­ke våp­ne­ne, men at dette ikke er gjort i en hånd­ven­ding. Det vil ta ett års tid og koste rundt en mil­li­ard dol­lar (5,8 mil­li­ar­der kro­ner), mente han.

- Jeg tror dette blir en tek­nisk svært kre­ven­de ope­ra­sjon, og den vil koste mange, mange pen­ger, sa Assad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis den ame­ri­kans­ke re­gje­rin­gen er vil­lig til å be­ta­le for dette, og å ta an­sva­ret for å hente de gif­ti­ge stof­fe­ne til USA, så hvor­for ikke, til­føy­de han.

Be­nek­tet mas­sa­kre

Assad be­nek­tet at hans styr­ker sto bak an­gre­pet med kje­mis­ke våpen i Ghouta uten­for den sy­ris­ke ho­ved­sta­den Da­mas­kus 21. au­gust. Iføl­ge USA døde rundt 1.400 men­nes­ker i an­gre­pet, og FNs vå­pen­in­spek­tø­rer mener de ble drept av nerve­gas­sen sarin.

- His­to­ri­en slik den er blitt for­talt, hen­ger ikke sam­men. Den er ikke rea­lis­tisk. Så nei, vi gjor­de det ikke. For å si det kort og greit bruk­te vi ikke kje­mis­ke våpen i Ghouta, fram­holdt Assad som snak­ket en­gelsk i in­ter­vju­et med Fox News.

Assad fast­holdt også at det ikke raser noen bor­ger­krig i Syria. Han hev­det at lan­det er an­gre­pet av ti­tu­se­ner av jiha­dis­ter - til­hen­ge­re av isla­mis­tisk hel­lig krig - som er al­li­er­te med ter­ror­nett­ver­ket al-Qa­i­da.

«Ikke bor­ger­krig»

- Det vi opp­le­ver, er ikke en bor­ger­krig. Det vi opp­le­ver er krig, det er en ny type krig, sa den sy­ris­ke pre­si­den­ten, som hev­det at isla­mis­tis­ke ge­rilja­sol­da­ter fra 80 land har slut­tet seg til det an­gi­ve­li­ge an­gre­pet mot hans re­gi­me..

Han inn­røm­met at det i be­gyn­nel­sen var sy­ris­ke opp­rø­re­re som kjem­pet mot hans styr­ker. Men Assad hev­det at kam­pen nå er over­tatt av al-Qa­i­da, og til­føy­de at det isla­mis­tis­ke ter­ror­nett­ver­ket fi­nan­sie­res fra ut­lan­det.

På spørs­mål fra Fox News om han har et bud­skap til Ba­rack Obama, svar­te Assad at den ame­ri­kans­ke pre­si­den­ten bør la være å true Syria. Obama bør hel­ler lytte til for­nuf­ten i sitt eget folk, fram­holdt den sy­ris­ke stats­sje­fen. (©NTB)