Arverekord i Kristen-Norge

Aldri tidligere har Kristen-Norge fått så mye i testamentariske gaver som i fjor.

De foreløpige tallene som Dagen har innhentet over dødsbo fra 12 sentrale aktører i Kristen-Norge, viser at det kom inn til sammen over 226 millioner kroner i fjor. Dette er en økning på i overkant av 15 millioner kroner i forhold til året før.

Overraskende

– Det er overraskende at det kommer inn så mye i testamentariske gaver til kristne organisasjoner, og at dette er en økende trend, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøgskole i Bergen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er også et tegn på at folk har tillit til mange kristne organisasjoner, og føler seg trygge ved å gi pengene til dem. Samtidig vet vi at folks formuer er økende i dag, legger Grytten til.

Frelsesarmeen får mest

Det er ingen andre kristne tiltak som får mer i arv enn Frelsesarmeen. I fjor ble det 137 millioner kroner, som er ni millioner mindre enn rekordåret 2014.

– Dette er et høyt tall, og vi er veldig takknemlig for alle som tenker påFrelsesarmeen i sitt testamente. Det er inspirerende at folk har tillit til oss, og vi vil gjerne hedre disse ved å bruke midlene på best mulig måte, sier kommunikasjonssjef Andrew Hannevik til Dagen.

Frelsesarmeen gjorde i fjor opp omkring 140 dødsbo, og dette er noe mer enn vanlig. Den største gaven var på 8,5 millioner kroner.

– Testamentariske gaver er viktig for oss, og de utgjør omtrent halvparten av de totale gaveinntekter, sier Hannevik.

FRISPARK:Pengene eller livet

Han legger til at nærmere 40 prosent av gavene er øremerket til konkrete formål. Dette blir selvfølgelig respektert, og brukt slik den enkelte har ønsket.

Rekord i NLM

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) satte i fjor rekord når det gjelder testamentariske gaver med 33,6 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var uventet at disse gavene fortsetter å stige slik de har gjort de siste årene, sier Jens Noraberg i NLM Arveoppgjør til Dagen.

Han behandlet over 30 dødsbo i fjor, og den største gaven var på omkring fire millioner kroner.

– Hvorfor kommer det inn stadig mer i testamentariske gaver til misjonen?

– Den generasjonen som når går bort var flinke til å spare, og det viser seg at overraskende mange har investert i fond. Det er heller ikke tvil om at formuen stiger hos mange fra år til år. Dessuten har vi hatt gode priser på eiendommer de siste årene, svarer Jens Noraberg.

Den siste gave

Han er både glad og takknemlig for atNLM fikk så mye i testamentariske gaver i fjor.

– Samtidig er dette vemodig, for det er den siste gave fra trofaste misjonsvenner. Vi kan jo lure på hvem som skal overta etter disse når det gjelder givertjenesten.

Men det er interessant at også en del unge ber om råd til å skrive sitt testamente. Vi er imidlertid veldig forsiktige med å markedsføre muligheten til å støtte misjonen på denne måten, sier Jens Noraberg.

Takknemlig i NMS

Det Norske Misjonsselskap (NMS) fikk inn omkring 31,3 millioner kroner gjennom dødsbo i fjor. Dette er det beste resultatet på en stund. Administrasjonen har jobbet målrettet med å gjøre kjent muligheten for å gi testamentariske gaver til misjonen, og det store beløpet i fjor kan være en frukt av dette arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjonsselskapet er svært takknemlig for de testamentariske gavene som vi får. Som frivillig organisasjon som arbeider for å gjøre Jesus kjent, og å vise mennesker Guds kjærlighet, er vi avhengige av alle gaver – også de testamentariske, sier generalsekretær Jeffrey Huseby.