Pengene eller livet

I det opplyste 2016 
tror vi på, vi dyrker, vi elsker, vi stoler på den eneste avguden Jesus advarer oss mot: Pengene. Mammon.

Dette frisparket skal handle om et av de største tabuene i vårt rike land. Det skal handle om penger.

For: Hvor henter du din trygghet i livet? Din tillit til at framtiden blir god? Hva demper uroen din? Hva eller hvem er det du stoler på? Sånn egentlig? I praksis?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ganske mange av oss henter den grunnleggende tryggheten et helt annet sted enn i Gud. Vi henter den i pengene våre. I lønna vår, i sparepengene, i pengene fra Lånekassen, i pensjonsforsikringen, i tryggheten som velferdssystemet vårt gir. Vi tenker at det er pengene våre som gir oss den friheten vi vil ha. Friheten til å bo godt og flott nok, spise godt og spennende, skaffe oss det vi har lyst på.

Jesus sier det rett fram: «Alt dette er hedningene opptatt av; men den Far dere har i himmelen, vet at dere trenger alt dette. Søk først Guds rike og hans rettferdighet, skal dere få alt det andre i tillegg.» (Matt 6)

FORRIGE UKES FRISPARK:Drømmen om total frihet

Ser du hva Jesus gjør? Han snur opp ned på oppskriften alle følger. Forvi vil bare ha alt det andre først, og så, hvis det blir litt tid igjen, og litt penger igjen, skal vi spørre Gud hva han vil. Sannheten om pengekjærligheten vår er eldgammel, og står pinlig nøyaktig beskrevet i Bibelen: «Den som er glad i penger, får aldri nok av dem, og den som elsker rikdom, får aldri vinning nok. Også dette er tomhet.» (Fork. 5,9)

Vår tid er preget av materialismen. Logisk nok. Selvsagt blir vi materialistiske når vi lever som om Gud ikke finnes. Så klart jeg blir materialistisk hvis Gud er borte og materien er det eneste som er igjen. Hva annet skulle jeg være?

Men materialisme og pengebegjær er livsfarlig. I gamle dager kalte de dethavesyken når du blir syk etter alt du vil ha(ve). Jesus advarer så sterkt han kan mot havesyken: «Pass dere for pengebegjær! For det er ikke det en eier, som gir livet, selv om en har overflod.» (Luk 12)

Stadig vekk søker vi det som er her nede i stedet for det som er der oppe. Vi søker det jordiske, ikke det himmelske. Paulus er imidlertid klinkende klar: «La sinnet være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden. Så la da det jordiske i dere dø: Hor, urenhet, lidenskaper, ondt begjær og pengejag, som ikke er annet enn avgudsdyrkelse.»(Kol 3)

Det er det pengejag er. Rett og slett. Avgudsdyrkelse. Det hjelper ikke at Zevs, Jupiter, Odin og Frøya er erklært døde for lenge siden. I det opplyste 2016 tror vi på, vi dyrker, vi elsker, vi stoler på deneneste avguden Jesus advarer oss mot: Pengene. Mammon. Og den guden har aldri hatt en så stor tilbederskare som han har i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER:Har vi råd til å gå på gudstjeneste?

I vår tid snakker vi ikke om «gudsfrykt med nøysomhet». Tvert imot forbeholder vi oss retten til å ikke bli fornøyde før vi har fåttalt. Men det står faktisk rett ut i Bibelen at «gudsfrykt med nøysomhet er en stor vinning. […] Drevet av pengebegjær er mange ført vill og er kommet bort fra troen, og har påført seg selv mange lidelser. (1. Tim 6)

Så: Når du kjenner utakknemligheten i deg bobler, når du synes det må være ok å ha lyst på stadig mer, når du synes du er i din fulle rett til å iallfall være misunnelig: SI NEI!

Flere triks for å bli fri fra pengene? Overfør eieransvaret oppi hodet ditt. Gi dem bort inni deg. Her er nemlig sannheten: Pengene dine er ikke dine. De er Guds. Hele verden tilhører ham. Ansvarsfordelingen er ultimat: Du arbeider, han som eier alt sørger for at du får det du trenger. (Må ikke forveksles med «alt du vil ha».) Det som dette til syvende og sist handler om, er at ting blir best dersom Gud får bestemme. Han vil ikke at jeg skal holde noen ting tilbake. Han vil at jeg skal gi ham hele livet mitt og alt jeg er og har,inkludert pengene mine.

«Du skal innskjerpe for dem som er rike i denne verden, at de ikke må være overmodige og ikke sette sitt håp til den usikre rikdom, men til Gud. Han gir oss rikelig av alle ting, for at vi skal nyte dem.» (1. Tim 6). Hva setter du ditt håp til? Pengene? Eller Gud? Og ikke minst: Hva velger du? Pengene eller livet?

Våg å stole på at den allmektige Gud vil sørge for deg, både i dag og i morgen og helt inn i evigheten.Da blir du glad, fri, trygg og tilfreds midt oppi alt. Jeg lover. Jeg har testet det ut. Jeg lever i det akkurat nå. Det funker. Det holder. Gud holder.

SYNSPUNKT:Oss selv nok

«Vær ikke glad i penger, men vær tilfreds med det dere har. For Gud har sagt: Jeg slipper deg ikke og svikter deg ikke. Derfor kan vi tillitsfullt si: Herren er min hjelper, jeg frykter ikke.» (Hebr 13) Amen.