Mohsan Raja bruker diplomet fra Aftenposten som sitt profilbilde på Facebook. Der får han både massiv støtte - og svært mye kritikk.

Årets osloborger vurderer å gi fra seg prisen

Mohsen Raja ble kåret til årets osloborger for sin innsats for flyktninger og asylsøkere i høst. I ettertid har det blitt avslørt at han har kommet med flere kontroversielle uttalelser på Facebook, blant annet om homofile. Nå vurderer han å gi fra seg prisen.

Raja fikk prisen av Aftenposten etter at mange lesere nominerte ham og stemte ham fram for den innsatsen han gjorde for å bistå flyktninger som kom til hovedstaden. I etterkant har det blitt påpekt at han har kommet med svært kontroversielle uttalelser om Charlie Hebdo-angrepet i Paris - og om homofile.

To dager etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo skrev han dette på sin Facebook-side:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her blir Mohsen Raja intervjuet i Dagsnytt 18 i NRK:

 

Dømt for vold og narkotikakriminalitet

Aftenposten, som ga prisen Årets Osloborger til Raja,skriver mandag kveld at mannen er straffedømt flere ganger, blant annet for narkotikakriminalitet og vold.

Den siste dommen er etter en hendelse fra 2010.

– Jeg var ung, dum og gjorde ting jeg angrer på den dag i dag. Jeg har en fortid som jeg ikke er stolt av. Ingen er feilfri, sier Mohsen Raja til Aftenposten.

Han forteller at han alene i en fengselscelle bestemte seg for å endre livet sitt.

– Jeg giftet meg, fikk barn og har ikke gjort noe kriminelt siden jeg sonet min siste dom, sier han til Aftenposten.

Vurder å gi fra seg prisen

Tirsdagskriver VG at Raja vurderer å gi fra seg prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vurderer det nå, og skal diskutere med venner og familie hva jeg skal gjøre. For meg er det viktig å få oppmerksomhet om flyktningenes behov. Nå handler alt sammen isteden om hva jeg har skrevet på Facebook, sier Raja til avisen.

– Hvis det står mellom min tro og denne utmerkelsen, så klarer jeg meg fint uten denne tittelen, sier han.

Raja har blant annet sagt at «forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam», og at han derfor mener det blir feil å støtte homofile.

– Jeg kan bare si at jeg respekterer alle mennesker. Men jeg er også muslim, og islam sier at homofili er forbudt. Jeg mener at folk får leve som de vil. Jeg respekterer det, men kan ikke støtte det, sier Raja.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansensier kandidatene som foreslås blir sjekket, men at denne sjekken burde vært grundigere, slik at leserne hadde hatt et bedre utgangspunkt før de stemte.