Arabisk bank vil tilby sharia-lån i Norge

Kahleeji Commercial Bank of Bahrain ønsker å starte en forretningsbank i Norge basert på islamske prinsipper. Det innebærer blant annet å tilby rentefrie lån.

Iføl­geStav­an­ger Af­ten­blad er det mange hos Islamsk Opp­læ­rings­sen­ter som øns­ker seg mu­lig­he­ten for nors­ke sha­ria-lån.

Lå­ne­ne er rente­frie fordi islam for­byr å kreve ren­ter, etter­som man ikke skal kunne tjene seg rik på and­res be­kost­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I ste­det fun­ge­rer sha­ria-lå­net ved at kun­den eier en andel i bilen eller huset som skal kjø­pes, til­sva­ren­de egen­an­de­len. Ban­ken eier an­de­len til­sva­ren­de lå­nets stør­rel­se.

Der­et­ter kjø­per kun­den til­ba­ke huset eller bilen fra ban­ken i av­drag. For­de­len er at ban­ken tar en del av ri­si­ko­en i mar­ke­det. En ulem­pe er imid­ler­tid at kun­den ikke får skatte­fra­drag for ren­ter.

- Jeg tror et slikt til­bud vil komme. For mus­li­mer i bo­lig­mar­ke­det er det et behov for et al­ter­na­tiv til van­li­ge lån med ren­ter, sier ad­vo­kat­full­mek­tig Mu­das­sar Amin hos Wik­borg Rein.

Sel­ska­pet Glo­bal Housing til­byr for øvrig sha­ria-lån i Norge og fi­nan­sier­te førs­te hus i 2010, en bolig på Jess­heim.

NTB