Ap vil tillate eggdonasjon og hjelpe single til å få barn

I forslaget til nytt partiprogram vil Arbeiderpartiet tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Ved å åpne for eggdonasjon gir vi flere par hjelp til å få barn. Det vil og kunne fremme likebehandling av infertile menn og kvinner. Det ligger god familiepolitikk i at flere mennesker som ønsker å få barn, får muligheten til det, sierAp-nestlederHadia Tajik tilAftenposten.

Om få uker legger Tajik fram forslaget til nytt partiprogram for de neste fire årene på partiets landsmøte. Her vil hun som leder av programkomiteen foreslå at Arbeiderpartiet for første gang skal gjøre et vedtak om at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Assistert befruktning har lenge vært tillatt i Norge, men det er et krav at man er gift eller er samboende.

– Aleneforeldre kan være gode omsorgspersoner. Det erfarer vi i dagens Norge. Kun tre av fire barn bor med begge foreldrene i dag, sier Tajik.

Av stortingspartiene er det bareVenstre ogSV som går inn for at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge. Høyre ogFrps helsepolitikere har også åpnet for å si ja.

Helse- og omsorgsministerBent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året.

Det er bred politisk enighet om ikke å tillate surrogati i Norge, og Ap vil ikke gå inn for dette i sitt forslag til nytt partiprogram.