Ny samarbeidstrio? Ap, Sp og KrF får flertall på Stortinget i en ny måling. Her er partiene representert ved sine partiledere. Knut Arild Hareide (KrF), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Ap og Sp inviterer KrF til samarbeid

En ny måling viser at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti ville hatt stortingsflertall sammen. Både Ap og Sp stiller seg åpne for et slikt samarbeid, mens KrF er mer lunkne.

Det er første gang at Norfaktas måling for Nationen og Klassekampen viser at de tre partiene har flertall. Trioen ville fått 87 av 169 mandater hvis dette var et valgresultat.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum kommer med en klar invitasjon til KrF i Nationen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er naturlig at de partiene som er mest enige, samarbeider. Og i mange saker opplever jeg at KrF er mer enig med Sp og Ap enn med Høyre og Frp. Vi håper og tror det er mulig å danne alternative flertall, og denne målingen er motiverende og viser at det er veldig mulig å få til, sier han.

Skal gjøre vurdering

Ap-nestlederleder Hadia Tajik viser til at partiet hennes samarbeider godt med KrF på Stortinget i dag og er åpen for et regjeringssamarbeid etter 2017.

I KrF-leiren er responsen mer avventende. Partiet skal gjøre en grundig vurdering av politiske valg og partnere fram mot 2017, og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen påpeker at partiet står et stykke fra Ap.

– Generelt er det langs verdispørsmålaksen at vi har hatt konfrontasjoner med Ap, og for mange i KrF er de spørsmålene overordnet kroner og øre, sier Syversen.

LES: Hold stø kurs, KrF

Høyre tilbake, Ap fram

På den ferske målingen går Høyre tilbake 4 prosentpoeng og får en oppslutning på 20,4 prosent. Samtidig går Ap fram 0,7 prosentpoeng til 36 prosent.

– Dette er svært gledelige tall for oss og viser at vi gjør mye riktig, sier partisekretær Kjersti Stenseng til Klassekampen.

Ap ville sikret seg 67 mandater dersom dette hadde vært valgresultatet, tolv flere enn de har i dag. Høyre ville mistet ti plasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men til tross for Høyres nedtur beholder de borgerlige likevel flertallet på Stortinget med dagens samarbeid. Høyre, Frp, KrF og Venstre får 88 mandater, tre flere enn det som kreves for flertall.

LES: KrF gir regjeringen asylstryk

Framgang for SV

SV går fram 1,1 prosentpoeng, men er fortsatt under sperregrensen med 3,7 prosents oppslutning. Frp får 17,4 prosent, fram 1,4 prosentpoeng.

Senterpartiet befester posisjonen som det største av de minste partiene med 6,1 prosent, en fremgang på 0,7. Venstre får 4,9 prosent (-0,7), KrF 5 prosent (-0,1) og MDG 2,2 prosent (-1,2). Feilmarginen på målingen er mellom 0,8 og 2,9 prosentpoeng og høyest for de største partiene.

Les også
Kampvilje mot det moderne slaveriet
Les også
Regjeringen skjerper kravet til inntekt ved familieinnvandring
Les også
Ber om avklaringer for søndagsåpne butikker
Les også
Hold stø kurs, KrF
Les også
Helleland vil se på søndags-loven på nytt