Ap foretrekker offentlig sortering

- Vi kan ikke nekte folk kunnskap eller hindre den teknologiske utviklingen, sier Håkon Haugli, Aps helsepolitiske talsmann.

Ar­bei­der­par­ti­et er lite be­geist­ret for et sce­na­rio der gra­vi­de kan be­dri­ve pri­vat sor­te­ring av fost­re, som Dagen skrev om tirsdag. Sam­ti­dig tror par­ti­et det er umu­lig å forby bio­tek­no­lo­gis­ke ny­vin­nin­ger.

- Det er ikke kunn­ska­pen som er pro­ble­met, men bru­ken av kunn­ska­pen, sier Håkon Haug­li, helse­po­li­tisk tals­mann i Ar­bei­der­par­ti­et, til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at etikk, po­li­tis­ke de­bat­ter og lov­giv­ning er vik­ti­ge fak­to­rer for å hånd­te­re til­fan­get av ny kunn­skap som vil komme med den bio­tek­no­lo­gis­ke ut­vik­lin­gen. Det gjel­der også den om­dis­ku­ter­te NIPD-blod­prø­ven.

- Tek­no­lo­gi­en vil være til­gjen­ge­lig for folk, det vil være umu­lig å for­hind­re, sier han.

Der­for mener han at vi må sikre at det of­fent­li­ge kan gi kvin­ner nød­ven­dig og til­strek­ke­lig kunn­skap om seg selv og sitt fos­ter, slik at de kan ta i bruk ny kunn­skap der det er mulig.

- Da kan vi også bidra til etisk re­flek­sjon, som vi ikke kan gjøre når det skjer i pri­vat regi og ukon­trol­lert, sier Ap-po­li­ti­ke­ren.

- Snur det på hodet

Man­dag sa over­lege og hu­ma­ne­ti­ker Mor­ten Horn til Dagen at Ap- og SV-po­li­ti­ker­nes kamp for å gjøre tid­lig ul­tra­lyd til et of­fent­lig til­bud for alle gra­vi­de, baner vei for at alle også vil få til­gang til den nye blod­prø­ven, der­som den blir god­kjent i Norge.

Bio­tek­no­logi­nem­das leder Lars Øde­gård bekreftet at det er «mye mulig at det gans­ke raskt vil bli sterkt press på å ut­vi­de til­bu­det til flere grup­per og gjel­de for flere til­stan­der».

- Å si at tid­lig ul­tra­lyd i of­fent­lig regi er be­gyn­nel­sen på en slik ut­vik­ling, er å snu det på hodet, sier Haug­li.

Tid­lig ul­tra­lyd er i dag kun et of­fent­lig til­bud til gra­vi­de i ri­siko­grup­per, men alle gra­vi­de kan kjøpe tje­nes­ten hos pri­va­te ak­tø­rer, som stort sett er i sen­tra­le strøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Po­si­tiv til tek­no­lo­gi­en

- Hvor bør den etis­ke gren­sen gå for å be­nyt­te bio­tek­no­lo­gi?

- Da­gens abort­lov trek­ker opp gren­sen for å ta abort etter 12. uke. Det er helt rik­tig, mener jeg. Det er vik­tig å tid­lig av­dek­ke for­hold som gjør at folk øns­ker å av­bry­te svan­ger­ska­pet. Jo tid­li­ge­re det skjer, jo bedre for alle in­volver­te, og da blir det et etisk mer for­svar­lig valg, sier Haug­li.

- Men hvor går gren­sen for hvor mye og hvor tid­lig man skal få vite om gen­etis­ke egen­ska­per hos fos­te­ret?

- Det er et vel­dig vans­ke­lig spørs­mål. Jeg er grunn­leg­gen­de po­si­tiv til mu­lig­he­te­ne den bio­tek­no­lo­gis­ke ut­vik­lin­gen gir. Den bi­drar til at syke men­nes­ker blir fris­ke. Etis­ke pro­ble­mer løses ikke po­li­tisk, men den en­kel­tes bruk av tek­no­lo­gi­en må vi som sam­funn ha stør­re de­batt om.

- Ikke sor­te­rings­sam­funn

Sam­ti­dig vil han at det skal være plass for per­soner med funk­sjons­hem­nin­ger, og legge til rette for at disse skal få leve ver­di­ge liv.

- Iføl­ge over­lege og hu­ma­ne­ti­ker Mor­ten Horn er det et sor­te­rings­sam­funn når sam­fun­net fi­nan­sie­rer og bru­ker det of­fent­li­ge helse­ve­se­net til sys­te­ma­tisk sor­te­ring. Vil ikke Aps po­li­tikk føre oss dit?

- Jeg ak­sep­te­rer ikke den pre­mis­sen, og mener sor­te­rings­sam­funn er et tenden­siøst ord. Det an­ty­der at det er en vur­de­ring av den en­kel­tes men­neske­verd som lig­ger i bunn for om noen får leve eller dø, sier Haug­li.

- Jeg tror ikke abort dy­pest sett hand­ler om det, men at noen ikke føler seg i stand til å bære fram et barn. Skal sam­fun­net da på­tvin­ge kvin­nen å bære fram bar­net, eller skal det være opp til kvin­nen å ta de etis­ke be­slut­nin­ger, spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

D AGEN

NIPD-blodprøven

NIPD står for non-invasive prenatal diagnosis. Det tas en blodprøve av den gravide, i stedet for å ta prøver av fostervann eller morkaken.

Blodprøven er uten risiko for abort, svært treffsikker, enklere og billigere enn dagens fosterdiagnostikk.

Prøven kan avdekke om fosteret har Downs syndrom eller andre kromosomavvik.

Les også
- Allerede mulig å sortere fostre privatBioteknologiloven
Les også
Frykter privat fostersorteringAbortpiller