Politiet i Belgia gikk tirsdag ut med overvåkningsbilder av tre menn de mener sto bak angrepene på flyplassen utenfor Brussel. Foto: Reuters / NTB scanpix

Antatte Brussel-angripere knyttes til Paris-terror

De antatte gjerningsmennene bak angrepet på Brussel lufthavn knyttes til samme nettverk som utførte Paris-angrepene. En av dem var etterlyst fra før, ifølge belgiske medier.

Najim Laachraoui ble utpekt som tredje gjerningsmann på et overvåkingsbilde som angivelig viser gjerningsmennene med bagasjetraller på flyplassen i Brussel.

Onsdag formiddag meldte avisen La dernière heure at den 24 år gamle belgieren var pågrepet i Anderlecht-distriktet, men dette ble senere tilbakevist av andre medier, som mener det er en annen person som er pågrepet. La dernière heure rettet også senere meldingen til at det ikke er Laachraoui som er tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Belgiske myndigheter har ikke villet kommentere opplysningene om at de har pågrepet noen, men har varslet en pressekonferanse tirsdag klokken 13.

Knyttes til Abdeslam

Ifølge La dernière heure var det Najim Laachraoui som var på rømmen etter angrepet mot Brussel lufthavn tirsdag. De to andre, et brødrepar, sprengte seg i angrepet, ifølge belgiske medier.

Laachraoui ble etterlyst etter pågripelsen av Salah Abdeslam, som ble pågrepet forrige uke i Brussel. Abdeslam er siktet for terrormotiverte drap etter angrepene i Paris, som kostet 130 mennesker livet i november i fjor.

24-åringen kjørte i samme bil som Abdeslam over grensen mellom Østerrike og Ungarn en drøy måned før terrorangrepet i Paris, ifølge den franske TV-kanalen iTélé. Han skal ifølge belgiske myndigheter ha gått under det falske navnet Suofiane Kayal.

Laachraoui har også leid et hus i den belgiske byen Auvelais som ble brukt av Paris-angriperne, ifølge nyhetsbyrået AP.

Etter at han ble identifisert, gjenkjente franske myndigheter Laachraouis DNA på rester av bombebeltene som ble brukt i Paris.

Brødrepar

De to andre antatte gjerningsmennene som utførte selvmordsangrepet på flyplassen, var brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui fra Brussel, ifølge den belgiske kringkastingen RTBF.

Brødrene var kjent for politiet fra organisert kriminalitet, men ikke for terrorvirksomhet, bekrefter politikilder ifølge kanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Khalid El Bakraoui leide ifølge RTBF under falskt navn en leilighet som politiet aksjonerte mot i Forest-bydelen i Brussel forrige uke. Etter razziaen fant etterforskere et IS-flagg, et gevær, bombeutløsere og fingeravtrykk av nå terrorsiktede Salah Abdeslam.

Nye overvåkingsbilder

To eksplosjoner rammet avgangshallen på Brussel lufthavn Zaventem like før klokka 8 tirsdag morgen. Overvåkingsbilder viser de tre mistenkte med bager på bagasjetraller.

Belgiske myndigheter etterlyste én person, som antas å være Najim, som de mener løp fra stedet etter angrepet. Han vises på et overvåkingsbilde sammen med de to andre.

Belgisk politi gikk onsdag ut med flere overvåkingsbilder av de tre antatte gjerningsmennene. Bildene ble lagt ut på Twitter med teksten «Terror: Hvem kjenner til denne mannen?».

En drøy time etter flyplass-angrepet eksploderte en bombe på metrostasjonen Maelbeek.

Over 30 mennesker ble drept og 250 såret i de to angrepene. (©NTB)

Les også
Trump og Clinton vant stort i Arizona
Les også
Politiet: Ingenting så langt som knytter terroren til Norge
Les også
Mange drept i ny terror i hjertet av Europa
Les også
Fortsatt mange spørsmål etter Paris-terroren
Les også
Brussel-ofre fra 40 ulike land