Anne-Marie Gravdahl er død

Anne-Marie Gravdahl er død, 85 år gammel. Gjennom en årrekke var hun engasjert i norsk israelsarbeid, ikke minst som leder av Hjelp Jødene Hjem.

De siste ti årene engasjerte hun seg i fjernsynskanalenVisjon Norge, hvor hun en periode var styreleder og hvor hun var programleder for Israelskanalen.

– Viktig kraft

– Anne-Marie Gravdahl var et fantastisk menneske, en veldig spesiell personlighet med dyp tro, og et stort og godt hjerte for jødene og jødenes situasjon. 
Hun var en viktig kraft i arbeidet for jødene i Russland, allerede mensSovjetunionen eksisterte, og utviste et personlig mot av de sjeldne da hun smuglet inn religiøse tekster til jødene der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun reiste også til Jemen og viste et enormt engasjement med fare for sitt eget liv, sier advokat ogMIFF-grunnleggerJan Benjamin Rødner tilNorge I dag.

Hjelp til etablering

Reisefølge til Jemen var høgskolelektorJan Rantrud og tidligere Dagen-redaktørOdd Sverre Hove.

– Vi var i 1992 sammen på en relativt farlig reise til isolerte jemenittiske jøder, som kort tid etter kom seg tilIsrael. Opplevelsene i Jemen inspirerte henne til viaHjelp Jødene Hjem å støtte jemenittiske jøder som søkte nye livsmuligheter i Israel, sier Hove til Dagen.

Han sier at Gravdahl på 90-tallet utførte et stort arbeid med å kanalisere norske penger til jødiske innvandrere som trengte hjelp til å etablere seg i det israelske samfunnet.

– Oppmuntret oss

– Anne Marie, var en person som sto for noe. En ekte Israelitt, uten svik. Da vi startet Visjon Norge i 2003, var hun der og oppmuntret oss, skriverJan Hanvold i enmelding på Facebook.

Gravdahl var mye inn og ut av sykehus de 10 siste årene. Hun etterlater seg åtte barn og 24 barnebarn.