BRUDD: FNs fredsbevarende styrker, UNDOF, anklager Israel for å ha brutt våpenhvileavtalen fra 1974 da de søndag sendte droner og helikoptere inn over den syriske grensen og drepte seks Hizbollah-medlemmer og seks iranske soldater. Bildet viser FN-hovedkvarteret på Golan (hvite bygningene) med Quneitra i bakgrunnen.

Anklager Israel for grensekrenking

FN-styrkene på Golan anklager Israel for å ha sendt droner inn over Syria før angrepet søndag. Israel utplasserer Iron Dome-batterier i nord og forbereder seg på represalier.

Før det israelske angrepet søndag mot terrorbaser ved byen Quneitra der en Hizbollah-general ble drept sammen med sønnen til en tidligere leder av gruppen, skal FNs fredsbevarende styrker ha sett israelske droner i aksjonen i området. Pressetalsmann Farhan Haq hevder at FN-observatører så to ubemannede droner som kom fra den israelske siden og krysset våpenhvilelinjen.

Så røyk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En time senere så vi røyk stige opp fra området ved posisjon 30 (Quneitra), sa Haq i følge flere israelske medier.

Den syriske byen Quneitra ligger like ved den israelske grensen og FN-styrkenes hovedkvarter på Golanhøyden.

– Deretter så FN-styrken dronene fly over det samme området og på nytt krysset de våpenhvilelinjen. Hendelsen er et brudd på våpenstillstandavtalen fra 1974 mellom Israel og Syria, la Haq til.

I det israelske angrepet søndag ble seks Hizbollah-medlemmer og seks iranske soldater drept. Israelske helikopter avfyrte to raketter og traff to kjøretøyer der de omkomne satt, skriver libanesiske medier. Så langt har ikke israelske myndigheter kommentert hendelsen, og IDF sier de ikke kommenterer utenlandske meldinger.

Alarmberedskap

Mandag ble likevel Den israelske hær (IDF) satt i alarmberedskap for å møte mulige hevnangrep fra den libanesiske terrorgruppen Hizbollah. Forsvarssjef Benny Ganz sier hæren overvåker sikkerheten og alt som skjer i regionen.

– IDF er forberedt på å møte alt som måtte komme og klar til å reagere om nødvendig. Dette er ikke bare snakk – vi er skikkelig forberedt og på alerten, sier Ganz i følge Times of Israel.

IDF-soldater som skulle dimitteres, ble holdt tilbake mandag. Israel har også utplassert flere Iron Dome-batterier i det nordlige Israel, i følge flere israelske medier, noe som indikerer frykt for at Hizbollah skal sende raketter inn over Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye raketter

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah hevder at gruppen har såkalte Fateh-110-raketter, som har en minimum rekkevidde på 200 kilometer og dermed kan ramme store deler av Israel. Bønder fra Metulla ved Libanon-grensen har fått ordre fra IDF om å holde seg borte fra jordene som ligger inntil grensen, i følge tv-kanalen Channel 10.

Selv om Nasarallah selv ikke har kommentert det israelske angrepet, lover andre Hizbollah-ledere hevn.

– Angrepet mot seks medlemmer i Hizbollah skal vi gjengjelde på en smertefull og uventet måte. Men det kommer til å skje på en måte som ikke fører oss inn i en total krig, sier kilder som står nær terrorgruppen til den libanesiske avisen As-Safir.

Israel reagerer

Tirsdag samlet statsminister Benjamin Netanyahu sitt sikkerhetskabinett for å drøfte opptrappingen i nord etter angrepet mot Quneitra-basen søndag. I et intervju med nettstedet YnetNews avviser tidligere Shin Bet-leder Jaakov Peri at angrepet mot Hizbollah skulle ha noe å gjøre med den kommende valgkampen i Israel.

– De som prøver å se en forbindelse mellom dette angrepet og valgkampen i Israel, gjør det for å fremme sine egne politiske mål. Å knytte angrepet til valget er uansvarlig, sier Peri.

Golan-uro

Israel angrep to kjøretøyer på Syrisk side søndag.

Seks Hizbollah-medlemmer og seks iranske soldater ble drept.

Hizbollah lover hevnaksjoner mot Israel.

Israel utplasserer flere Iron Dome-batterier i nord.

Israel holder tilbake soldater ved grensen mot Libanon og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Palestinerne tilbyr seg å stanse ICC-gransking
Les også
Israel og okkupasjonen
Les også
Hizbollah-leders sønn drept i israelsk angrep
Les også
EU-landene vil holde Hamas på terrorlista
Les også
Israel og okkuperte områder