Det ble torsdag tent lys og lagt ned blomster utenfor skolen Kronan i Trollhättan. Den 21 år gamle gjerningsmannen ble drept av politiet etter å ha stukket ned to elever og to lærere på skolen. To av dem døde, mens de to andre er alvorlig såret. Foto: Adam Ihse / NTB scanpix

Angriper i Trollhättan hadde nazi-sympatier

21-åringen som gikk løs på elever og lærere med et sverd ved Kronan skole i Trollhättan, har vist stor interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet.

Svenske medier skriver at gjerningsmannen er den 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson, men politiet har ennå ikke bekreftet identiteten.

Politiet har heller ikke villet si noe om gjerningsmannens motiv, men bekrefter at de undersøker om det kan ligge rasisme bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange av elevene ved Kronan skole har minoritetsbakgrunn.

– Det som aldri måtte skje, har skjedd her i dag, sa statsminister Stefan Löfven da han torsdag kveld holdt en pressekonferanse i Trollhättan. Han lovet å gjøre alt han kan for at noe slikt ikke skjer igjen.

– Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser denne forferdelige gjerningen får for arbeidet videre, men jeg vil at alle skolebarn skal vite at jeg skal gjøre alt i min makt for at dere skal føle dere trygge på skolen, sa Löfven, som torsdag avlyste spørretimen i Riksdagen for å reise til Trollhättan.

To drept

En 17 år gammel elev og en 20 år gammel lærerassistent ble drept i angrepet. En 15 år gammel elev og 41 år gammel lærer ligger alvorlig såret på sykehus. Gjerningsmannen ble skutt av politiet på skolen og døde senere på sykehus.

Ifølge svenske medier var 21-åringen selv fra Trollhättan, der han avsluttet videregående skole i 2013. Han er ikke tidligere straffet. Venner og kolleger av mannen beskriver ham som rolig og tilbaketrukket.

– Om dette stemmer, er det et forferdelig sjokk for meg. Det kan ikke være sant, sier en av 21-åringens kolleger til Expressen.

En YouTube-konto i Lundin-Petterssons navn gir et bilde av en mann med stor interesse for Hitler og Nazi-Tyskland, samt en kritisk innstilling til islam.

Magasinet Expo skriver at gjerningsmannen har likt flere filmer av en svensk nyfascistisk blogger som opptrer i både svenske og internasjonale høyreekstreme medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Banket på klasserom

Alarmen gikk på Kronan skole klokka 10.09. Da hadde den maskerte og svartkledde 21-åringen stukket ned en lærer utenfor skoleinngangen og en inne i bygningen. Deretter begynte han systematisk å lete gjennom skolen. Han banket på døra til ulike klasserom, og elever som åpnet, ble angrepet, ifølge øyenvitner.

Da politiet kom til skolen, befant mannen seg i andre etasje, der han ble skutt i brystet.

To elever lot seg fotografere sammen med mannen før de skjønte alvoret. Like etter stakk mannen en kniv i en lærer som ba ham om å forlate skolen. Først da forsto elevene at det ikke dreide seg om en spøk.

– Han spilte rar musikk og sa ikke ett ord. Det var halloween-aktig musikk, sier jenta som tok bildet, til Aftonbladet.

Kaos utenfor

Etter angrepet samlet hundrevis av mennesker seg i hovedgaten som går gjennom Kronogården, en bydel der det bor mange innvandrere.

– Det var fullstendig kaos. Folk gråt og forsøkte å løpe inn bak sperringene, så politiet og vakter hadde fullt opp, sier fotografen Stefan Bennhage, som kom til stedet en drøy halvtime etter hendelsen.

Kronan skole har lenge slitt med problemer og har fått skarp kritikk fordi miljøet var utrygt. En av årsakene skal ha vært at en kafé på skoleområdet var åpen for allmennheten.

Skolen ligger i det som blir omtalt som et segregert område, og mange av elevene har bodd relativt kort tid i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Lærer og elev drept i sverdangrep på svensk skole
Les også
– Sverige innfører midlertidig grensekontroll
Les også
Hærverk og brannbombe mot flyktningmottak i Sverige
Les også
Vil skille kristne og muslimer på asylmottak
Les også
Anundsen instruerer UDI om asylsøkere fra Russland