Anbefaler to til tre kjøttfrie dager i uken

– Spiser vi for mye kjøtt i Norge?

– Svaret på det spørsmålet avhenger av hva man vektlegger. Ser man på bærekraftshensyn, så spiser vi åpenbart for mye. Men det rette er ikke nødvendigvis å slutte helt. Dyrene spiller en rolle i dag til å omdanne en ikke-ressurs til en ressurs. Mye av fôret de spiser har ikke annen nytteverdi, svarer professor Birger Svihus.

– Hvor mange kjøttfrie dager i uken bør man ha?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Man kan tenke seg en halvvering av konsum av animalske produkter. Det hadde vært positivt bærekraftsmessig. Antar man at alle middager i uken generelt har animalske produkter, hadde det vært bra med to-tre dager i uken uten.

– Hvor mye spiser vi sammenlignet med andre land?

– Vi har faktisk et ganske lavt konsum. Vi spiser betydelig mindre animalske produkter sammenlignet med USA og andre europeiske land.

– Hvordan påvirker kjøttproduksjonen miljøet?

– Det er egentlig overraskende. Matproduksjonen legger bare beslag på et par prosenter av verdens energiforbruk, men står for en fjerdedel av klima-gassutslippene. Det skyldes den voldsomme klimagasseffekten av metan og lystgass. Drøvtyggere som storfe er her den klare hovedsynderen.

– Kan man ta helt avstand fra kjøtt?

– Takket være moderne vitenskap er det ikke et problem å klare seg med et vegansk næringsinnhold. Men det krever kompetanse. Det er et ærlig valg, og de som gjør setter ofte den etiske problemstillingen knyttet til dyrevelferd høyest. Selv har jeg valg å «plage» dyr litt, og spiser kjøtt.

– Bør vi heller spise fisk?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mener at det er en av de store misforståelsene. Skal man redusere kjøttkonsumet, gjelder det også for mange av fiskeartene. For eksempel torsk er overhodet ikke mer bærekraftig enn kjøtt. Den må man fiske med tråler som, i tillegg til å kreve mye bensin og olje, gjør mye skade på havbunnen. Oppdrettslaks er i samme klasse som svin og fjærkre. Makrell og sild er nokså miljøvennlig.

– Hva er mest bærekraftig å spise?

– Klassiske norske frilandsgrønnsaker som gulrot, hodekål, kålrot og løk. Energimessig kan man spise kornarter som hvete og havre, men enkelte har problemer med disse.

Les mer om kjøtt-debatten her i Dagen: